Борисов: Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна

“Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна”, заяви премиерът Бойко Борисов в самолета пред българските журналисти на път за Вашингтон. “Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп”, обясни премиерът.

Борисов подчерта, че няма промяна в позициите му Черно море да остане място за “платноходки, туризъм и мир”, които бе изразил пред две години.

Той припомни срещата си в София с румънския президент през 2016-а, когато категорично се противопостави на идеята на северната ни съседка за създаване на обща черноморска флотилия от България, Румъния и Турция и дори отказа да подпише подготвените от румънците документи за това. Нещо повече, Борисов разказа как тогавашният военен министър Николай Ненчев и президентът Росен Плевнелиев на една от поредните срещи на военните министри на НАТО през 2016-а са дали съгласието си за създаване на военна черноморска база у нас, за което той не бил уведомен предварително. За да пресече всякакви спекулации по този въпрос, Борисов тогава излезе и заяви, че иска да вижда в Черно море да деца с пояси и платноходки, а не военни кораби.

Правителственият самолет кацна в 14.00 часа българско време на международното летище Кефлавик в Рейкявик, за да презареди за един час. След това полетът продължава за Вашингтон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика