Правителството отпуска 10 млн. лева в помощ на Хитрино

Снимка: Пламен Стоименов

Правителството ще гласува 10 млн. лв. в помощ на Хитрино. Това съобщи министър-председателят в оставка Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде „Фокус“.

„Сега имахме среща с председателя на ДПС, който беше с нас в тези дни и горе долу сме се спрели на това, което ни подават експертите оттам. Общо 10 млн. лв. ще се дадат. На две места по 5 млн. лв. Още днес 5 млн. ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът с общинския съвет да имат готови пари с първата възможност да започнат действията по разчистване и всичко останало. Другите 5 млн. лв. отиват в МТСП, защото кметът по закон няма право да прави много от дейностите, които се налагат. Това трябва да стане през министерството - за лекарства, храна и лечение“, обясни Борисов.

Той уточни, че паралелно с това са проведени разговори с ЕК.

„Още днес ще ни дадат възможност по две от програмите – за транспорт и за селските райони да преведем пари за инфраструктурата, да го направим от европейски пари“, обясни той и допълни, че средствата ще бъдат гласувани и ще отидат директно за пострадалите хора и децата, без родители.

От правителствената информация служба съобщиха, че правителството ще предостави допълнителни средства за преодоляване на последствията от инцидента на територията на община Хитрино на 10 декември.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени до 5 000 000 лв. С тях чрез фонд „Социална закрила“ ще се финансират целеви социални програми за населението на общината, по предложение на община Хитрино.

Отделно по бюджета на община Хитрино са предвидени 5 млн. лв. за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктура. Средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на общината с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората.

Предоставените 10 млн. лв. се осигуряват чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България