Борисов: 6 държави подписахме съвместен документ за преразглеждане на пакета "Мобилност" (ВИДЕО)

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“.

"А що се касае до пакета "Мобилност" приготвихме едно писмо, което подписах. Подписаха го Литва, Латвия, Полша, България, Румъния и Унгария, защото този пакет вече така е "накърпен", че загуби първоначалния си смисъл. Сега всички говорят как един проект въздейства върху околната среда, и като връщаме камионите към периферните държави и така се замърсява въздухът. А и това е ново разделение и нов съществен бизнес за държавите от периферията. Така че, го подписахме този съвместен документ от 6 страни и го изпратихме да се преразгледа от ЕК, ЕП и всички, които могат да вземат отношение", каза премиерът.

В писмото се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. „Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.

Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

"В момента толкова много се спори за финансовата рамка, защото държавите донори искат да го обвържат с много други процеси. В другите държави има желание за много амбициозен проект", каза той. Не само в селското стопанство, но и в иновациите, технологиите и кохезионната политика, има много работа, допълни Борисов.

"Това, което предлага финландското председателство за бюджета за мен е неприемливо. Аз вчера се срещнах с премиера на Финландия и му казах, че кохезията е изключително важна", каза премиерът.

На въпрос дали се коментира темата за спазването на върховенството на закона, Борисов каза: "Има държави, България не е сред тях, които бяха тежко атакувани по тая тема и те също иска да знаят какви са желаните критерии".

Коментари

Задължително поле