Два милиарда души живеят в бедност по света

В тежък телефонен разговор Берлин – София: Меркел натисна отново Борисов за бежанците, той отказа

Българин тунингова топ хотели Бойко Манев пристига на 21 г. в САЩ със 100 долара в джоба, а днес е директор в преуспяваща верига

Невяна Владинова спечели сребърен медал в Минск

Вегани се обявиха против курбана

Овладян е пожарът над Карлово Пълното потушаване на огъня ще отнеме 2-3 дни

Първично огнище на туберкулоза по говедата е регистрирано във ферма край град Стрелча

Меган Фокс: Не близвам джънк фууд

Сестри от Москва са влюбени в България Елена Малишева и Татяна Буянова идват редовно у нас от 9 години

В Германия ще заработи нова система за контрол върху техническото състояние на мостовете

53-годишен пациент на болницата в Търново спаси с орган човешки живот

Чудатите хобита на известните Трудно е да се повярва с какво се занимават някои знаменитости

Трима арестувани в Китай заради кражба на $87 млн. в криптовалути

Броят на жертвите при наводненията в Индия надхвърли 350 души

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля турския курорт Датча

Борис Гаврилов: У нас няма нито един пътен одитор, който да проверява състоянието на пътната мрежа

Снимка: Труд, Архив

В България няма нито един пътен одитор, който да проверява състоянието на пътната мрежа, заяви по повод инцидента в тунел  „Ечемишка“ председателят на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов. Пред БНР той обясни: Може би преди 7 години България трябваше да обучи пътни одитори, които пътни одитори да се грижат, да дават предписание точно за такива неща, свързани с безопасността на движението и състоянието на пътищата. Към момента няма обучен нито един пътен одитор. Значи това не знам как да го наречем – дали да го наречем безхаберие, дали да го наречем непукизъм. Такъв човек трябва да се обучи, за да бъде назначен. Той се сертифицира да бъде пътен одитор и това не е българска измислица, навсякъде в ЕС е така и затова техните пътища са добри, техните са лоши. В България ролята на пътен одитор играе Пътна полиция, лошото е, че Пътна полиция не е написала нито един акт на стопаните на пътя за всичките 28 години, дали са само предписания, които след това никой не е контролирал дали се изпълняват.

Пътният одитор, неговата грижа е да наблюдава и да дава препоръки, съответно пише актове на стопаните на пътя за състоянието на пътя – тук говорим за тунели, за пътни знаци, за съоръжения, за пътна маркировка.

Има точна бройка, която следва да бъде обучена и въведена в работата. Когато се заговори за пътния одитор, мисля, че тогава задължението за обучението и назначаването трябваше да се вмени на Министерството на транспорта, след това в години се замълча за тази длъжност и честно казано не знам в чии приоритет и правомощия е това да се случи. Държавата е абдикирала от задължението си да се грижи за пътната мрежа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.