Борис Джонсън подчерта важността на споразумението с Иран

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че твърденията на израелския премиер Бенямин Нетаняху за Иран подчертават значението на ядреното споразумение с Техеран, предаде Ройтерс.

Речта на израелския премиер за миналите изследвания на Иран в технологията на ядрените оръжия подчертава защо имаме нужда от споразумението, подчертава колко важно е да бъдат запазени ограниченията, предвидени от сделката, върху ядрените амбиции на Техеран, заяви британският външен министър.

Иранската ядрена сделка не е базирана на доверие в намеренията на Техеран, а на строг контрол и проверка, включително мерки, които позволяват на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) безпрецедентен достъп до ядрената програма на Иран, посочи Джонсън.

Фактът, че Иран е осъществявал тайно ядрени изследвания до 2003 г. показва защо имаме нужда от внезапните инспекции, които споразумението с Иран позволява днес. Мерките, предвидени в споразумението относно контрола и проверките, правят по-трудно за Иран да възобнови подобни изследвания. Това е добра причина да запазим споразумението, като същевременно го усъвършенстваме, за да вземем предвид легитимните опасения на САЩ и други наши съюзници, добави британският министър.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа