Борис Ячев: Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък

Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък. Това каза председателят на комисията за борба с корупцията в НС Борис Ячев по БНТ.

"Ако разглеждаме по същество бъдещите функции на антикорупционното звено, на антикорупционната комисия, тя можеше да бъде превърната в политическа бухалка или в мегаполитическа бухалка в един предишен законопроект, когато идеята беше ръководството на това бюро, комисия или какъвто и да е антикорупционен орган да се назначава от МС или лично от премиера, както и да се казва той. В името на парламентарния консенсус и парламента, като върховен орган на правоприлагането у нас, беше прието новият антикорупционен орган да се избира от Народното събрание", обясни Ячев.

На въпрос защо тази функция да не бъде поверена на президента, Борис Ячев посочи, че държавният глава назначава, а парламентът избира и тук е основната разлика.

По отношение на опасенията, че комисията ще събира и употребява т.нар. "специализирани разузнавателни средства", той заяви, че тази част от дейността ѝ ще се наблюдава от Специална парламентарна комисия - тази, която и в момента се занимава с наблюдение на службите и на СРС-тата, и ще гарантира по-добра прозрачност в това как се съхраняват и употребяват доказателствата, събрани чрез СРС-та.

"Подаването на сигнал и разследването всъщност има две страни. От една страна стои човекът, който смята, че има достатъчно доказателства за корупционни практики или за конфликт на интереси, и подава сигнал. От друга страна е този, срещу когото е подаден сигналът. Ние и в предишния парламент, и сега много активно работихме за това да няма анонимни сигнали", каза още Борис Ячев.

Той обясни, че онези, които ще подават сигнали, са защитени по много начини от закона и самоличността им няма да става известна, както и те няма да бъдат наказвани или уволнявани от работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика