Боровец - новият стар хит на имотния пазар

По 650 евро за квадрат с ДДС вървят завършените до ключ апартаменти

Инвестицията в лифта прави зимния курорт по-привлекателен за вложителите

Комплексът е предпочитан не само за ски, но и за ваканция през пролетта и лятото

Родният курорт Боровец е новият стар хит на имотния пазар, категорични са експерти. Причините за интереса към закупуването на жилища тип “втори дом” в курорта са няколко, обясниха брокери за “Труд”. На първо място близостта на първият планински курорт в България и на Балканския полуостров до столицата. Всъщност това е причината и за възникването на Чамкория, както е известна местността в края на 19 век. Първо здравословните ползи и красотата на мястото открива българският монарх - княз Фердинанд. През 1896 г. той построява в днешния Боровец своята лятна резиденция. Много скоро елитът на столицата също открива спасение от горещините в София тук и заможните фамилии започват да строят летни вили в района.

Днес историята се повтаря. Въпреки че през последните десетилетия Боровец е лидер в зимния туризъм у нас, все по-предпочитан е курорта за пролетно-летен отдих, който съчетава разходки сред природата на чист въздух и спиращи дъха гледки. И от типично зимна дестинация Боровец се превръща в целогодишна, което прави и много по-привлекателна възможността за инвестиция в имоти в комплекса, обясниха от бранша.

Дружеството, менажиращо курорта, инвестира в нов модерен лифт, който дава възможност всеки туристи бързо и комфортно да стигне до предпочитаната от него писта. Новите модерни заведения в курорта предлагат вкусна кухня и добро обслужване.

Освен това курортът не е презастроен и всичко нужно в него е на една ръка разстояние. Затова е предпочитан основно като място за семеен отдих.

Цените на новото строителство в момента са много ниски и периодът е изключително подходящ за изгодни инвестиции, категорични са брокери. Те дадоха за пример, че ново строителство завършени до ключ апартаменти вървят по 650 евро квадрата с ДДС. В същото време от подобно вложение може да се постигне значителна доходност, тъй като броят на имотите, които са на пазара е много малък, обясниха специалистите. Друго предимство на инвестицията в Боровец е, че пазарът е изцяло ориентиран към български клиенти, а не както преди години към вложения от страна на английски купувачи, които купуваха дори и по картинка. Предлаганото качество също е значително по-високо, категорични са експерти от имотния пазар.

Според брокерите цената на имотите в Боровец през следващите години ще расте, още повече че в курорта се предвиждат и нови инвестиции, с които ще се обнови централната част на комплекса. Новият център на Боровец ще струва 28,5 милиона лева, а проектът е дело на лондонско архитектурно студио. Идеята е да се изгради полузакрита ски, велосипедна и пешеходна връзка между пистите и станциите на лифтовете, както и подземен паркинг с 250 места. В проекта е предвидено и изграждане на нови спортни съоръжения, включително и спортна зала.

Коментари

Задължително поле