Борсата се повиши с 15,5% за година

Най-много са поскъпнали акциите на “Еврохолд”, след него се нареждат “Корадо-България” и “Актив Пропъртис”

Борсата донесе сериозни печалби на инвеститорите през 2017 г. Основният борсов индекс SOFIX се повиши с 15,52% през миналата година и в края на декември достигна 677,45 пункта, показват изчисления на “Труд” на база данните на фондовата борса. Резултът е впечатляващ, тъй като представлява сериозен ръст за втора поредна година. През 2016 г. SOFIX нарасна с 27,23%, след като през 2015 г. отчете спад с 11,72%. Разбира се, инвестициите на фондова борса са рискови и не всички търгувани акции са поскъпнали през миналата година. Затова повечето граждани продължават да държат парите си в банките, въпреки че лихвите по депозитите в страната паднаха значително и вече са под 0,5% за година.

Инвестирането в определени компании на борсата през изминалата 2017 г. обаче е донесло сериозни печалби. Отличникът е “Еврохолд България” АД с повишение на цената на акциите за година от 126% до 1,474 лв. за брой. Една от причините за поскъпването на книжата на холдинга беше влизането му през миналата година в състава на SOFIX, което доведе до покупка на акциите му от индексния фонд Expat SOFIX ETF. На второ място по поскъпване през миналата година са книжата на “Корадо-България” АД с повишение от 95% до 6,85 лв. за акция. Дружеството от Стражица заяви, че има за цел за влезе в състава на индекса SOFIX. На трето място по ръст на акциите е “Актив Пропъртис” АДСИЦ с повишение от 88% до 5,7 лв. за брой.

От 40-те най-търгувани компании на борсата най-голям спад отчетоха акциите на “Спарки Елтос” АД , които поевтиняха с 37,93% за година. На второ място по понижение на акциите е “Билборд” АД със спад от 26% до 0,43 лв. за брой, а на трето място е “Индустриален капитал холдинг” АД с минус 24% до цена от 3,32 лв. за брой. Като цяло обаче повечето акции на борсата поскъпват. През 2017 г. индексът BGBX40, който включва 40-те най-търгувани дружества, нарасна с 18,6%. Като от 40-те компании в него акциите на 25 поскъпнаха, а на 15 поевтиняха. А индексът BGREIT, който отразява движението на акциите на дружествата със специална инвестиционна цел, които влагат набраните от клиенти средства в имоти и земи, нарасна със 7,4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции