Борут Пахор се готви за нов мандат като президент на Словения

Президентът на Словения Борут Пахор се очаква да спечели още на първия тур на президентските избори днес. Според социологическите проучвания 53-годишният бивш премиер, който за първи път зае поста на държавен глава през 2012 г., е близо до или дори надхвърля 50-те процента, необходими за окончателна победа, пише БГНЕС.

Неговият противник с най-големи шансове – бившият комедиен актьор и кмет на град Камник Мариян Сарец, се очаква да спечели около 21% от избирателския вот, съобщава словенския в. „Дело“.

По време на своята кампания Пахор извървя пеша общо 700 км в различни части на страната, прекарвайки голяма част от времето в разговори с потенциални избиратели, като всичко това беше подробно документирано в профилите му в социалните мрежи, където е следван от десетки хиляди души.

„Вярвам, че успях да се свържа с колкото се може повече хора“, каза той по време на предизборната си кампания. Пахор подава оставка като премиер през 2011 г. след провал на правителството му по време на световната финансова криза, която доведе Словения на ръба на фалита. Въпреки това следващата година той печели изненадващо президентските избори, на които участва като независим кандидат, подкрепен от Социалдемократическата партия.

Бившият модел и настоящ политик е и хит в социалните мрежи с 40 000 последователи в Инстаграм и още повече в Туитър, като международните медии го наричат „Инстаграм-президент“. Неговите противници обаче го наричат „Барби“, а първият словенски президент Милан Кучан дори го обвини в това, че омаловажава ролята на държавен глава и използва позицията си за самореклама.

„Използвам Туитър, за да изразя своята политическа позиция, а Инстаграм – за да покажа по-лична страна от себе си, което по мое мнение е неговата основна цел“, заяви Пахор.

Президентският пост в малката република има предимно церемониални функции, въпреки че има и право да предлага и назначава някои държавни служители и оглавява армията в случай на война.

На изборите днес право на глас имат 1,7 млн. души. Урните ще бъдат отворени в 7 часа местно време (8 часа българско) и ще бъдат затворени в 7 ч. вечерта (8 ч. българско време). Първите резултати се очакват по-късно тази вечер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа