Боршош застава пред съда днес

Бившият изпълнителен директор на НДК ще отговаря за присвояване и безстопанственост

Има обвинение и за лизинг на „Лексус”

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош застава днес пред Софийския градски съд (СГС) по обвинения за длъжностно присвояване, безстопанственост и сделки с бюджетни пари, харчени не по предназначение. Подсъдим по делото е и бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Насроченото заседание е разпоредително и на него съставът с председател съдия Стефан Милев трябва да реши дали да даде ход на делото.

Обвинителният акт срещу Боршош бе внесен в края на май от спецзвено “Антикорупция”. Той трябва да отговаря за длъжностно присвояване на 3 971 999, 52 лв., извършено към 1 ноември 2016 г. Прокуратурата сочи и други престъпления, докато е бил директор на НДК - два случая на умишлена безстопанственост и 15 неизгодни сделки.

По разпореждания на Боршош са били направени разходи за над 3,4 млн. лв., които не били свързани с дейностите, за които са отпуснати. Сумата е била част от 17 млн. лв., с които правителството е увеличило капитала на НДК за преустройството и модернизацията във връзка с европредседателството.

Единият от сочените случаи на безстопанственост е свързан с плащането на 389 624.82 лв. по договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, като и за други подобни “дублиращи” дейности. Вторият случай е за 28 399.61 лв., платени по договор за лизинг на автомобил “Лексус ЛС 600”. При положение, че НДК разполагало със “Ситроен C4” и микробус “Хюндай”, Боршош поискал друга кола от правителството. Без да изчака решението на МС, той взел “Лексус”-а и не прекратил договора за него още година, въпреки че кабинетът му отпуснал “Пежо 607”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право