Боршош прави незаконни преустройства в НДК

ДНСК приключи проверката със заключения за нарушения по ЗУТ

Констатациите са изпратени на Столичната община

Чакат се резултати от външния одит поискан от министър Лиляна Павлова

Шефът на НДК Мирослав Боршош извършва незаконни преустройства в НДК за българското председателство на ЕС. Това става ясно от приключилата проверка на ДНСК. Както „Труд” писа, до този момент няма поискана съгласувателна процедура с Направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община. Само за текущите ремонти няма нужда от подобна процедура.

От ДНСК са установили, че без одобрени инвестиционни частично е започнато вътрешно преустройство на част от сградата – на общи ОВК системи (системи за отопление, вентилация и климатизация), както и на ВиК инсталации. „ОВК системите и ВиК инсталациите представляват строеж от четвърта категория, за който следва да се одобрят инвестиционни проекти и да се издаде разрешение за строеж от главния архитект на Столичната община”. Това е констатацията на проверяващите от ДНСК.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) припомниха, че „както издаването на строителни книжа, така и контролът при изпълнение на строителни и монтажни работи на строежи от четвърта категория, включително и въвеждането им в експлоатация, е изцяло в задълженията и правомощията на общинската администрация по ЗУТ”. „По тази причина резултатите от проверката са изпратени на Столичната община”, обявиха в отговор на въпроси на „Труд” от МРРБ.

Преди дни министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова заяви пред „Труд”, че лично е разпоредила четири проверки на ремонтите на основната сграда, в която ще бъдат събитията на председателството.

 

Заради ремонтите

Остават още три проверки

След приключването на проверката на ДНСК остават още три. Предстои такава да направят от Инспектората на Министерски съвет, както от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От нея се очаква да направи пълен финансов одит и преглед на дейностите, извършени от НДК като търговско дружество. Ще има и проверка на външна одиторска фирма.

Коментари

Задължително поле