Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Шакира към испанското правителство: Пуснете децата навън Певицата, съпругът й Жерар Пике и децата им под карантина в Барселона

Пламен Димитров: Прогнозата на КНСБ е безработицата у нас да достигне до 10%

Петър Андронов: До дни обявяват мораториум върху плащането на лихвите и главницата върху кредитите

693 млн. лв. търси хазната от фирми за хазарт Издадени са осем акта на четири фирми

Подписаха договора за новата детска болница (обзор) Изграждането й ще направи лечението на малчуганите по-ефективно

Работодателските организации поискаха оставката на министър Теменужка Петкова

Министър Кирилов: Дерогация може да има при свръхограничения

Боршош ремонтирал зали без обществени поръчки Бившият директор заобикалял ЗОП и без разрешение на принципала сключвал неизгодни договори

След проверките на ДНСК и на външната одиторска фирма “Семпер Фортис” ООД, които откриха много нарушения в НДК, и проверката на Главния инспекторат към Министерски съвет приключи със констатации за неспазване на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и грубо погазване на Търговския закон от бившия директор Мирослав Боршош.

Докладът на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов е от 47 страници. В него е посочено, че в близо 100 договора за доставки и услуги, възлагането е извършено без прилагане на съответните процедури по ЗОП. Дадени са примери с договори за ПР-услуга. През 2016 г. са подписани два такива договора за 30 393 лв., след това през същата година още четири на стойност 46 672 лв., а през 2017 г. – шест за 80 896 лв. “Сключването на отделни договори за предоставяне на идентични услуги създава условия за заобикаляне на ЗОП”, пише в доклада. Проверяващите са установили, че в нарушение на чл.20, ал. 2 от ЗОП за извършените строително-ремонтни работи в кино “Люмиер” не е проведена обществена поръчка.

В доклада се посочва, че в нарушение на правилника за упражняване правата на държавата в държавните търговски дружества вместо 3-годишен договор за управление, Мирослав Боршош и Съвета на директорите са били с петгодишни договори. Пак в нарушение на същия правилник НДК било управлявано без бизнес програма. От констатациите ставя ясно, че Боршош е сключвал договори за наем, без разрешение на едноличния собственик на капитала на дружеството. Нямало и щатно разписание, назначени били хора без професионален опит за съответната длъжност.

600 000 лв. за нов таван на Зала 3
Свалили италианската модулна система и установили, че не могат да я монтират отново

Таванът на основната зала в НДК, където ще се провеждат заседанията по време на председателството, излязъл 600 000 лв. Това става ясно, от документи, с които „Труд” разполага.

Тези пари е можело да не се платят, ако не се е действало прибързано. По време на заседанията на временната комисия НДК в парламента, новият изпълнителен директор на НДК Ангел Митев призна, че след като работниците свалили модулната италианска система се оказало, че не могат да я монтират отново.

Това наложило доставка на нов „Окачен черен таван със скрита спомагателна конструкция и на жалузен таван със стъкленоватови бафъли”. Демонтажът и окачването на новия таван струват 644 354 лв. Инженери твърдят, че новият таван крие сериозен риск при силен вятър в залата да има сериозен шум. Причина била побългаряването на модулната конструкция.

Побългареният вариант

Оригиналът е американски, но проектантите решили да спестят пари, като дадат на наша фирма да произведе елементите.
Все още се очаква одобрение на работните проекти от НАГ-София, за да започне основният ремонт на сградата за председателството. Изпълнителният директор Ангел Митев призна, че главният архитект на София е поискал от ръководството на двореца да се решат проблемите с авторските права на екипа, който е проектирал НДК. И едва след това главният архитект на столицата щял да пристъпи към одобрение на договорите.
Срокът, който е предвиден по договор за основния ремонт, е 120 дни.

Форсмажор
Без търг дават 12 млн. лв. за сигурност

Без търг, чрез договаряне без предварително обявление ще бъдат дадени12 млн. лв. за обезпечаване сигурността на гостите от Европа по време на българското председателство. Очаква се в първите дни на август да стане ясно коя ще е поканената фирма. Вече текат облози сред фирмите в бранша, че изпълнител ще е фирма започваща с “Т”.
“Галчев инженеринг” ООД, която ремонтира НДК, ще получи до 9 млн. лв. за извършените дейности до този момент, стана ясно от думите на Ангел Митев по време на изслушването му в НС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Пълен ташак е държавата .С избори няма да стане. За стотен път ви казвам. Трябва яки кютеци на всичките пидораси в народното събрание без значение кой от коя партия е.

  2. Ми има си покровители по големи от боковите… или са същите но го ценят повече от боко.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.