Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

Боршош ремонтирал зали без обществени поръчки Бившият директор заобикалял ЗОП и без разрешение на принципала сключвал неизгодни договори

След проверките на ДНСК и на външната одиторска фирма “Семпер Фортис” ООД, които откриха много нарушения в НДК, и проверката на Главния инспекторат към Министерски съвет приключи със констатации за неспазване на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и грубо погазване на Търговския закон от бившия директор Мирослав Боршош.

Докладът на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов е от 47 страници. В него е посочено, че в близо 100 договора за доставки и услуги, възлагането е извършено без прилагане на съответните процедури по ЗОП. Дадени са примери с договори за ПР-услуга. През 2016 г. са подписани два такива договора за 30 393 лв., след това през същата година още четири на стойност 46 672 лв., а през 2017 г. – шест за 80 896 лв. “Сключването на отделни договори за предоставяне на идентични услуги създава условия за заобикаляне на ЗОП”, пише в доклада. Проверяващите са установили, че в нарушение на чл.20, ал. 2 от ЗОП за извършените строително-ремонтни работи в кино “Люмиер” не е проведена обществена поръчка.

В доклада се посочва, че в нарушение на правилника за упражняване правата на държавата в държавните търговски дружества вместо 3-годишен договор за управление, Мирослав Боршош и Съвета на директорите са били с петгодишни договори. Пак в нарушение на същия правилник НДК било управлявано без бизнес програма. От констатациите ставя ясно, че Боршош е сключвал договори за наем, без разрешение на едноличния собственик на капитала на дружеството. Нямало и щатно разписание, назначени били хора без професионален опит за съответната длъжност.

600 000 лв. за нов таван на Зала 3
Свалили италианската модулна система и установили, че не могат да я монтират отново

Таванът на основната зала в НДК, където ще се провеждат заседанията по време на председателството, излязъл 600 000 лв. Това става ясно, от документи, с които „Труд” разполага.

Тези пари е можело да не се платят, ако не се е действало прибързано. По време на заседанията на временната комисия НДК в парламента, новият изпълнителен директор на НДК Ангел Митев призна, че след като работниците свалили модулната италианска система се оказало, че не могат да я монтират отново.

Това наложило доставка на нов „Окачен черен таван със скрита спомагателна конструкция и на жалузен таван със стъкленоватови бафъли”. Демонтажът и окачването на новия таван струват 644 354 лв. Инженери твърдят, че новият таван крие сериозен риск при силен вятър в залата да има сериозен шум. Причина била побългаряването на модулната конструкция.

Побългареният вариант

Оригиналът е американски, но проектантите решили да спестят пари, като дадат на наша фирма да произведе елементите.
Все още се очаква одобрение на работните проекти от НАГ-София, за да започне основният ремонт на сградата за председателството. Изпълнителният директор Ангел Митев призна, че главният архитект на София е поискал от ръководството на двореца да се решат проблемите с авторските права на екипа, който е проектирал НДК. И едва след това главният архитект на столицата щял да пристъпи към одобрение на договорите.
Срокът, който е предвиден по договор за основния ремонт, е 120 дни.

Форсмажор
Без търг дават 12 млн. лв. за сигурност

Без търг, чрез договаряне без предварително обявление ще бъдат дадени12 млн. лв. за обезпечаване сигурността на гостите от Европа по време на българското председателство. Очаква се в първите дни на август да стане ясно коя ще е поканената фирма. Вече текат облози сред фирмите в бранша, че изпълнител ще е фирма започваща с “Т”.
“Галчев инженеринг” ООД, която ремонтира НДК, ще получи до 9 млн. лв. за извършените дейности до този момент, стана ясно от думите на Ангел Митев по време на изслушването му в НС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Пълен ташак е държавата .С избори няма да стане. За стотен път ви казвам. Трябва яки кютеци на всичките пидораси в народното събрание без значение кой от коя партия е.

  2. Ми има си покровители по големи от боковите… или са същите но го ценят повече от боко.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.