Борят ало измамите в Шуменско с концерт на Веселин Маринов

С нестандартен подход - концерт на либимите изпълнители на третата възраст Веселин Маринов и Славка Калчева, съпроводен с разяснителна част, шуменската полиция прави пореден опит да пресече телефонните измами. Инициативата "Заедно можем да спрем телефонните измами" е на 13 юни в зала "Арена Шумен" и за нея вече са раздадени над 2500 покани на хора от всички общини.

Миналата година е била рекордна по щети от измами в Шуменско - хитреци са реализирали 44 телефонни сценария, а доверчиви хора са изхвърлили 316 000 лева спестявания. Това е почти половината от "заработеното" от алоджиите, атакували региона, за последните пет години - то възлиза на 740 000 лв., оповести говорителят Ася Йорданова.

След удара със залавяне на банди т.г. има спад на телефонните измами, но опитите в региона продължават, отчита директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим. Затова от полицията решили да подходят нещо неизпробвано в страната, след като вече са раздавали листовки, правили са срещи по села и клубове, пускали са видеоклип срещу алоджиите...

Направили профил на жертвите и се оказало, че това най-често са жени между 55 и 75 г., живеещи в широкия център на град Шумен. Най-вероятно защото там все още има много стационарни телефони. Направили допитване по пенсионерски клубове какво харесват и кое би обединило хората и така решили да направят концерт и кого да поканят. Очакванията са тези, които ще успеят да присъстват да разкажат на приятели и роднини.

Полицаите ще реализира инициативата с подкрепата на фирма "Алкомет"АД, която ги и е подкрепяла и при други акции. Няма да разчитат само на певците да вразумяват хората, а са се погрижили да покажат целия сценарий на измамите - пред аудиторията ще говори зарибено муле, мамена жена, превъзмогнала ужаса, както и униформени, които се борят с този вид престъпност.

За последните 5 г. в Шуменско са изловени и 43 мулета, помагали на телефонни измамници. От тях 36 вече са осъдени, две са жените, уличени да пренасят пари, казва аналитикът в ОДМВР-Шумен Десислав Райчинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право