Борят демографския срив в Монтана с нова техника

Община Монтана инвестира тази година 351 хиляди лева в  областната болница „Д-р Стамен Илиев”. По-голяма част от средствата са привлечени по европейски проект и са инвестирани в нова техника за преодоляване на демографския срив и подобряване качеството на здравеопазването в региона, съобщи кметът Златко Живков.

Община Монтана и сръбската община Пирот изпълняват съвместен проект на стойност  450 500 евро за превенция на демографския срив в транс-граничния регион.

Освен в модерна апаратура, средствата ще бъдат вложени и за подобряване на условията и качеството на здравеопазването, както и  за обучения  по семейно планиране, детско и майчино здравеопазване, изграждане на родителски умения и здравословен начин на живот. Първата част от доставката за болницата в Монтана е  апарат за изкуствена вентилация, имунологичен анализатор и 8 инфузионни помпи. До края на седмицата ще пристигнат и инкубатор за интензивни грижи,  пациентски монитор и ехокардиограф. Общата стойност на оборудването е 140 853 евро.

През тази година община Монтана е осигурила на два пъти и средства за друга апаратура  за многопрофилна болница. Закупени са съвременен мобилен рентгенов апарат и операционна маса за отделението по ортопедия и травматология, напомни кметът Живков. „В болницата се създават идеални условия за работа, щадяща за пациента и по-прецизна за лекаря. Това превръща МБАЛ-Монтана в модерно здравно заведение, в което се лекуват пациенти от целия Северозапад!”, подчерта изпълнителният директор д-р Тодор Тодоров.

Снимки файлове Bolnica_Montana_Proekt201709 – Кметът Златко Живков, изпълнителният директор на МБАЛ – Монтана д-р Тодор Тодоров/ в средата/ и зам. кметът Тихомир Антонов представиха новата техника, закупена за областната болница с европейски и общински средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони