Борят сушата с нови инвестиции във ВиК

Оздравяват дружествата в страната, за да усвоят ефективно 2 млрд. лв. от Европа 

Новият воден холдинг ще инвестира в изграждането на нова ВиК инфраструктура, така че да пребори сушата, особено в най-застрашените малки населени места. Това стана ясно от изказване на изпълнителния директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Илиян Илиев.

Оздравяването на водните дружества ще е сред основните задачи на холдинга, за да могат те да усвоят ефективно 2 млрд. евро за сектора, които ще бъдат предоставени от Брюксел по линия на ОП "Околна среда". Чрез това финансиране ще се повиши качеството на услугата за крайните клиенти и ще се намалят загубите в мрежата, които са над 50 на сто.

Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост, обясни Илиев. И даде пример с изграждането на довеждащ водопровод, който ще осигури вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина около 150 километра и ще свързва река Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се извършва проектиране на съоръжението. След изготвяне на проекта ще бъде ясно колко средства ще бъдат инвестирани в изграждането му.

Илиев заяви пред БНР, че са нужни и законови промени, за да се гарантира събирането на неплатените сметки за ВиК. За да не се размира отговорността КЕВР трябва да бъде разделена на две - на водна и на енергийна комисия, допълни Илиев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции