Борят фиктивното записване в забавачките в София

С нови правила общината спира родители, които пазят места в градината, без детето им да я посещава

С нови правила Столичната община ще бори фиктивното записване в забавачките в София. Независимо дали има медицински документ, детето вече ще трябва да се яви в срок от 60 дни след записването в яслена група и от 30 дни-в градинска.

При сегашния регламент, с тази документи родители могат да отлагат посещението за много по-дълго, но да пазят място в градината. В София непосещаващите деца са 618. Над 2/3 от тях са родени през 2017 г. Малък брой от децата не ходят на забавачка през цялата година. Случва се родители да запишат детето си възможно най-рано на градина, а после да отлагат с медицинска бележка тръгването му в детското заведение. Целта е то да мине автоматично в горната група през следващата година.

При подготвяните промени обаче, дори да има бележка, за да не загуби мястото си, детето трябва да се яви поне за няколко дни в дадения срок от 30 или 60 дни в зависимост от групата. След това детето може да продължи с отсъствията по болест, но майчинството на майката може да бъде спряно, тъй като не се плаща ако детето ходи на градина. Образователната комисия в Столичния общински съвет одобри промените и предстои той да ги гласува.

Освен това, общината планира от следващото класиране за забавачка, което е за 2020 г. да се дават 3 т. за постоянен настоящ адрес в района на градината поне за последните 2 г. и 2 т. за 1 г. Предлагат се и 2 т. за 2 г. и 1 т. за 1 г. за адрес в столичен район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони