“Ботев“ атакува Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо, ние идваме!

Футболисти и фенове на „Ботев“ вече се стягат да кацнат на най-известното летище в последните месеци. Аерогарата на остров Мадейра носи името на най-големия португалски футболист за всички времена, където е и бюстът му. Там „Ботев“ отива за още слава срещу „Маритимо“ в третия предварителен кръг на Лига Европа. Разстоянието от Пловдив до град Фуншал е 3843 км. „Канарчетата“ ще летят вероятно с редовни линии и няма да наемат чартър.

И докато обмислят как ще се придвижват на 2 август, футболистите на „Ботев“ превърнаха бургаския стадион „Лазур“ в Стената на плача за гостите. „Бейтар“ получи лекция като за учебник и победата с 4:0 на българите е най-малкото, с което евреите се отърваха. Досега най-голямото им поражение бе с 0:6 от португалския гранд „Бенфика“ във втора квалификация на Шампионската лига през 1998 година. В същия турнир са падали с 0:5 и от „Легия“ (Варшава).

От 2013-а насам „Ботев“ превърна стадион „Лазур“ в непревземаема крепост. Лятната „хасиенда“ на „канарчетата“ не е падала вече седем срещи. Там „Ботев“ нареди шест победи и едно реми. А иначе пловдивският гранд не е губил в България вече четвърт век. За последно като победител на стадион „Пловдив“ излезе гръцкият „Олимпиакос“ - 3:2 през 1993 година.

Триумфът над „Бейтар“ е и един от най-паметните за „Ботев“ в цялата история на клуба. Може да се сравни само с 5:1 над „Стяуа“ и 4:0 над „Шамрок“. Най-големият успех на „канарчетата“ е 8:0 над малтийлския „Хибърниънс“за Купата на УЕФА през 1986 година. Освен това с 4:0 е падал и люксембургския „Юнион“ през 1986-а. След него „Ботев“ срази и „Байерн“ с 2:0 у дома, но след това отпадна след 1:4 в реванша.

Футболистите на „Ботев“ разбраха, че ще получат двойна премия за отстраняването на „Бейтар“ веднага след победата. Президентът на клуба Ангел Палийски влезе в съблекалнята, за да обяви финансовата новина. Титулярите в двете срещи ще получат по 6000 лв. Отборната премия надвишава 100 000 лв. Бюджетът на „Бейтар“ е 40 милиона евро и надхвърля с десет пъти този на „Ботев“.

„Даваме бонуси за свършена работа – ликуваше Палийски. - Сега е време да плащаме! Изиграхме уникален мач, а за публиката нямам думи. Искам постоянно да виждам това лице на „Ботев“. Дори в най-смелите си мечти не съм прогнозирал победа с 4:0. Изтървахме поне още три-четири гола. На следващия мач стадион „Лазур“ ще е препълнен. С нашата публика можем да победим всеки.“

8:0 е най-голямата победа на „Ботев“ в Европа

„Ботев“ на „Лазур“

„Астана“ 5:0

„Жрински“ 2:0

„Либертас“ 4:0

„Санкт Пьолтен“ 2:1

„Партизани“ 1:0

„Щутгарт“ 1:1

„Бейтар“ 4:0

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ