Боян Магдалинчев, ВСС: Политиката няма да надделее при избора на главен прокурор

Кадър от БНТ

Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на нов главен прокурор . Номинации ще могат да се правят през следващите 4 заседания на пленума, а концепциите ще се представят до 12 август. Изборът е насрочен за 24 октомври.

"Процедурата ще бъде толкова прозрачна, колкото е разписана в Конституцията и в Закона за съдебната власт," заяви пред БНТ представляващият пленума на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Всички заседания на пленума ще бъдат излъчвани директно онлайн. Те са открити и всеки може да ги следи, допълни той.

Процедурата стартира едва днес, като на този етап няма нито една номинация. Тепърва предстои издигането на кандидатурите за главен прокурор, след което те подлежат на обществено обсъждане, заяви Магдалинчев.

"На този етап няма никакво основание да се твърди, че предстоящият избор е предрешен", категоричен беше той и допълни, че определено политиката няма да надделее при избора на главен прокурор.

"Изборът на главен прокурор, както и изборът на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд е единствено и само функция на Висшия съдебен съвет. Нито управляващите, нито политическата класа има възможност за излъчване на номинации, нито има възможност да взима решения в тази посока", каза той.

Магдалинчев коментира реформирането на ВСС, като подчерта, че в тази връзка няма никакви предписания от страна на годишния мониторинг върху съдебната система.

"Повечето препоръки бяха дадени в януарския доклад през 2017 г. на Механизма за сътрудничество и оценка. Това бяха 17 препоръки. В тази посока няма нито една препоръка на механизма за сътрудничество и оценка към Европейската комисия. Така че приемаме, че нещата са реформирани", заяви още.

Относно номинациите за главен прокурор, Магдалинчев обясни, че очаква доста остра битка между кандидатите.

"В един момент се спрягаше Пламен Георгиев - след всичко това, което се публикува, той не може да бъде кандидат за главен прокурор по никакъв начин. Доколкото си спомням и за жената, с която г-н Гешев живее на семейни начала, излязоха публикации за връзки с един от свидетелите по делото за Иванчева или за негов съдружник. Тоест, той като че ли изпита донякъде нещата на собствения си гръб, че нещо се прави още преди да се е проговорило, че той ще бъде кандидат за главен прокурор", обясни Магдалинчев.

Коментари

Задължително поле