Турски полицай стреля по колега, а след това в себе си, след спор

Росен Желязков: Досега в Европейския парламент не е имало прецедент, какъвто има с пакет „Мобилност“ 1 Според министърът се спекулира по темата

Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра”, опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Боян Магдалинчев – Лицето на новия ВСС

Съдия Боян Магдалинчев бе избран във вторник за представляващ новия Висш съдебен съвет (ВСС). Той е магистрат с дългогодишен опит, а доскоро бе заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) и ръководител на втора колегия. Представляващият ВСС има представителни функции – той е „лицето“ на кадровиците в комуникацията с другите власти и в международните отношения. Той подписва разходните и други документи, включително отпуските на членовете на ВСС, председателства заседанията на пленума и определя дневния им ред в отсъствието на министъра на правосъдието.

Боян Магдалинчев е роден на 25 юли 1954 г. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски” през 1978 г. След това работи като стажант съдия в Окръжния съд в Благоевград. През 1980 г. става Юрисконсулт в Горско-стопански комбинат в Благоевград. Остава там до 1982 г., когато е назначен за съдия в Районния съд в Разлог и Гоце Делчев, а от 1993 до 1997 г. е заместник-председател там. Избран е за член на ВСС през 1999 г. и е в кадровия орган до 2003 г. Професионалният му път продължава като съдия във ВАС, а от 2012 г. е заместник-председател и ръководител на Втора колегия там. Председател е на Асоциацията на административните съдии. Магдалинчев бе предложен от ГЕРБ за член на ВСС от парламентарната квота. При гласуването в парламента той събра 213 гласа “за”. Основното в концепцията на Магдалинчев бе, че няма нужда от нови изменения в Конституцията и съдебния закон, защото последните са направени твърде скоро, за да се видят позитивите и негативите им. Според него е рано и за изваждане на прокуратурата от съдебната система.

На първото заседание на кадровиците Боян Магдалинчев бе номиниран за представляващ ВСС от шефа на ВАС Георги Колев. Той изтъкна, че го издига заради професионалния му опит и професионализъм. Доскоро постът бе заеман от Димитър Узунов. Съдията получи подкрепата на 13 от членовете на съвета на първото им заседание в новия състав, часове след като официално встъпиха в длъжност. 9 от кадровиците гласуваха за Цветинка Пашкунова, а 3-ма не пожелаха да подкрепят никой от двамата.

Вчера съдия Магдалинчев заяви, че няма разделение и напрежение в началото на работата на новия ВСС. “Надявам се да няма скандали. Това е основното предизвикателство пред новия състав на ВСС. Тези скандали уронват престижа и авторитета на системата като цяло и в частност на ВСС”, добави той. Магдалинчев е на мнение, че противопоставянето, което е продължило доста дълго време в миналия състав на ВСС, трябва да приключи.

Един от основните въпроси, които стоят пред новия състав на ВСС е изборът на нов председател на ВАС. Очаква се днес да има горещ дебат сред кадровиците по проблема. Становището на Магдалинчев е, че не е нужно да бъде провеждан нов избор, а е достатъчно само новите членове на ВСС да гласуват пак за същите кандидати – Георги Чолаков и Соня Янкулова. В случай, че нито един от двамата не получи нужните 17 гласа, едва тогава би трябвало изборите да се повторят.

“Ако не се съберат, няма избор. Не се прави никакво предложение до президента, просто процедурата се прекратява и се открива друга”, обясни Магдалинчев.

Новият представляващ ВСС не вижда причини и основание да праща есемеси на Бойко Борисов. “Ако се наложи официална среща като представляващ и като премиер, тя се провежда по уставен ред и правила”, категоричен е представляващият ВСС.

В интервю за в-к “Труд” през 2015 г. съдия Боян Магдалинчев коментира зависимостите в съдебната власт. “Не е достатъчно само да се говори, че магистратите трябва да бъдат независими, за да станат такива. Част от тяхната независимост се формира точно от заплатата. Чл. 195 от Закона за съдебната власт въвежда драстични ограничения за магистратите да получават допълнителни средства, освен заплатите. Така и трябва. Не завиждаме на хората от други професии, които могат с допълнителни дейности да подпомагат семейния си бюджет. Но, ако се приеме предложението на финансовия министър (Владислав Горанов – бел. авт.), заплатите на прокурорите, следователите и съдиите ще могат да бъдат сведени до минимум по преценката на някой политик”, заяви тогава Магдалинчев.

 

Дъщеря му осъди „Наглите“

Дъщерята на Боян Магдалинчев – Виолета, върви по стъпките на баща си и също е юрист. Като наказателен съдия тя бе председател на състава на Софийския градски съд, който гледа делото срещу “Наглите” на първа инстанция. Това бе едно от големите “медийни” дела на Магдалинчева, която показа изключителен професионализъм при разглеждането на тежкото дело. Заради безупречната си работа тя бе отличена и с приз “Юрист на годината” за 2010 г. В момента Виолета Магдалинчева работи в Национален институт на правосъдието (НИП).

 

За него

Опитът ще му помогне за важни решения

Неслучайно предложих колегата Боян Магдалинчев за представляващ ВСС. Той е с изключително богат професионален опит. Вече е бил и член на ВСС. Считам, че неговят опит и тогава, и като заместник-председател на ВАС, ще му позволи да взема важни решения. Трудно мога да дам коментар за него като човек. Ежедневните ми контакти със съдия Магдалинчев са били от професионално естество.

Георги Колев, председател на ВАС

 

Човечен и умее да работи с хора

Познавам съдия Боян Магдалинчев от 1996 година. Бях негов стажант в Районен съд – Гоце Делчев. В съзнанието ми е останало безупречното му процесуално поведение и авторитетния начин, по който водеше заседанията. Отличен професионалист, с богат опит, етичен, ползващ се с авторитет и уважение в съдебната система. Умее да работи с хора. Човечен. Фактът, че за втори път е член на ВСС, е показателен за неговите качества и добродетели. Искрено му пожелавам успех, като член на ВСС и негов представляващ.

Димитър Узунов, предишният представляващ ВСС

 

Той е съвестен и с чувство за отговорност

Когато аз бях председател на ВАС, предложих Боян Магдалинчев за съдия във ВАС. Тогава ВСС уважи моето предложение и го назначи. Той е много добър професионалист. Много е съвестен и с много сериозно чувство за отговорност. В рамките на ВСС тогава (1999-2003 г.) той оглавяваше за известно време и бюджетната комисия на ВСС. И с тази работа се справяше много добре. Тогава системата беше финансирана безпроблемно и благодарение на ролята на председателя на бюджетната комисия. Работили сме заедно дълги години и за него мога да кажа само хубави неща.

Владислав Славов, председател на Съюза на юристите в България и бивш председател на ВАС

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.