Боян Магдалинчев: Трябва да се пристъпи към процедура на прегласуване на председател на ВАС

Не съм усетил никакви политически намеци за избора на председател на ВАС. Това заяви пред БНР представляващият новия ВСС Боян Магдалинчев след отказа на президента Румен Радев да подпише указ за назначението на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

Магдалинчев каза, че предстои дискусия в Съвета за последващите им действия, но посочи своето мнение по въпроса:  "Според мен трябва да се пристъпи към процедура на прегласуване и ако не събере необходимото мнозинство, което според закона е минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, в това число могат да участват и кандидатите, които са участвали в тази процедура до сега. Според мен това е процедура, която е разписана в закона по този начин. От предишния състав на ВСС има избран кандидат за председател на ВАС, внесено предложение пред президента за издаване на указ. След указа на президента, ако не постъпи повторно предложение за него, тогава вече може да се пристъпи към нова процедура. По Конституция е заложен по-сложен механизъм за конструирането на ВСС. Това не означава непременно противопоставяне по линия на представителството, излъчено от двете различни квоти - от парламентарната и от професионалната квота, смята Магдалинчев.

Той беше категоричен, че не се е виждал с никой от ГЕРБ, въпреки че е номинация на партията: "Не съм се виждал с никой от тях. Не са ме изслушвали никъде. Не са ме викали никъде. Не са се обаждали никъде. Ако има нещо Борисов или Цветанов и ако е нещо официално, като условие за контакт между институциите, съм готов да се срещнем по начините и правилата, които са предвидени. Не е нормално противопоставянето. Нормално е да се води един разумен диалог, без намеса в работата на едната или другата власт. ВАС осъществява контрол за законосъобразност върху цялата администрация в страната, поради което интересът към него и към неговия бъдещ ръководител е оправдан", обясни представляващият ВСС.

За работата на новия състав на ВСС, Магдалинчев коментира: "Искрено се надявам отношенията в този ВСС да са по-различни от това, което бяха. Такава работа, каквато беше в предишния състав на Съвета, няма да е в интерес нито на магистратурата като цяло, нито за обществото, нито за отделните магистрати. Трябва да се преодолеят всякакви различия и противопоставяния в интерес на работата, която чака членовете на Съвета. Съвсем нормално е, при магистратите основно нещата протичат на принципа на различните спорове, различните позиции. 36 години вече съм съдия и това за мен е съвсем нормално. Това не означава, че различните мнения и виждания могат да бъдат основание за личностно противопоставяне на отделните членове на Съвета".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право