Боян Петров изчезва под Свято място (обзор)

29 алпинисти са загинали в опити да изкачат Хималайския връх Шиша Пангма

Българският катерач е в неизвестност от 3 май

01-1-boyanАлпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май, съобщи партньорката му Радослава Ненова. Той се опитвал да изкачи Хималайския 8-хилядник Шиша Пангма, който се намира в Тибет и най-вероятно е изчезнал в подножието му.

На 29 април Петров е тръгнал пред основната група към върха Шиша Пангма. Времето рязко се влошило и много от членовете на експедицията се върнали в базовия лагер, но Петров за момента го няма там. Това съобщиха на официалната си страница във фейсбук организаторите на експедицията “Калифа Хималаи 2018”, от която е част и Петров. До редакционното приключване на броя в 19.00 ч. нямаше информация Петров да е намерен.

Алпинистът е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход). Тя е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

0203.inddДълги години Шиша Пангма е известен като Госаинтан (в превод Свято място), а популярното сега наименование е тибетско. Върхът, висок 8013 метра, е най-ниският сред 8-хилядниците, но е един от най-опасните за катерене. Той е покорен най-късно от всички наоколо - на 2 май 1964 г. Първото зимно изкачване е през 2005 г. 29 алпинисти са загинали в опити да го изкачат. Върхът се намира върху огромен масив, покрит с вечни снегове и ледове.

“В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г.”, потвърдиха от Министерство на външните работи. Според данните, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Унгарският алпинист Давид Клейн пък съобщи, че негови колеги сънародници и местни шерпи са открили екипировката в събота. Партньорката на Петров и властите у нас са били информирани от Клейн, който е пристигнал в базовия лагер в подножието на Шиша Пангма на 20 април.

“Петров е един от най-добрите български алпинисти. Той може да се изкатери и на 10 хил. метра надморска височина без никакъв допълнителен кислород”, смята унгарският алпинист, който е част от хималайската експедиция “Калифа 2018 - Шиша Пангма”. Клейн заявяви, че ситуацията е притеснителна, но подчерта, че вече е имало случаи, когато алпинисти, макар и с голямо закъснение, са пристигали по други низходящи маршрути.

Клейн е имал пропуснато повикване от сателитния телефон на Петров. За това съобщи Борислав Сандов във “Фейсбук” профила си. “Телефонът не е в Боян. Момче украинец на име Алекс го държи в момента и приема обажданията”, написа в отговор партньорката на Петров Радослава Ненова.

 

Адреналин

Ще оцелее трудно, ако не се е окопал в снега

“Теренът горе, на 8000 метра, е такъв, че няма къде да се подслони, ако е лошо времето и ако духа много силен вятър. Ако той не се окопае в снега, трудно ще оцелее”, смята алпинистът Дойчин Василев. Според него при случая на Боян Петров не става дума за грешка от неопитност.

Според Василев при добро време, добра климатизация и подготовка, изкачването на връх Шиша Пангма не е проблемно. Върхът бил от “малките” осемхилядници.

“Опасявам се да не е попаднал на лавинно място и евентуално да е пострадал от някоя от лавините, които там много пъти са погребвали други алпинисти”, обяснява Василев.

 

Половинката на алпиниста с послание в социалните мрежи:

„Не заспивай, когато умират звезди!“

Половинката на Боян Петров - Радослава Ненова, даде израз на скърбта си за него в социалните мрежи. “Не заспивай, когато умират звезди”, призова тя любимия си, който изчезна на 3 май в подножието на хималайския 8-хилядник Шиша Пангма. Цитатът от известната песен по текст на Димитър Точев и музика на Мария Нейкова “Светът е за двама”, тя публикува в неделя. В понеделник Радослава съобщи за изчезването на Петров.

“Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него”, обясни във “Фейсбук” Ненова. Тя съобщи че спасителна акция вчера не е била възможна и такава ще се осъществи най-вероятно днес, 8 май.

Радослава държи постоянна връзка със спътниците на Боян по сателитния телефон. “В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора, обсебени от осемхилядниците, базовият лагер е повече от дом, а снежният склон им действа като лампа на пеперуда... Едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е”, пише Радослава.

 

Най-високият е Джомолунгма

14 колоса привличат покорителите на върхове

Най-високият връх на Земята се намира в граничната зона между Непал и китайски Тибет. Тибетците го наричат Джомолунгма (Еверест), което означава “Богинята-майка на света”. На непалски названието му е Сагарматха (“Високо в небесата”). Със своите 8848 метра той е най-високата точка на планетата ни. Втори по височина е връх К2 - 8611(м.) А смятаният до средата на XIX век за най-висок Кангчендзьонга е едва трети с 8586 метра.

На Земята има 14 осемхилядника. Всичките те се намират в Азия - 10 в Хималаите и 4 в Каракорум.

Най-ниският в класацията на осемхилядниците е Шиша Пагма (8013 м)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България