Аплинистът Боян Петров: Ще се върна в Хималаите

БОЯН ПЕТРОВ

Алпинистът Боян Петров написа във Фейсбук профила си, че очаква да се възстановява поне три месеца след катастрофата, която претърпя. След това ще започне отново тренировки и има амбицията да се върне в Хималаите.

Оцелях за пореден път. Не в планините, а отново на пътя. Този път беше по-драматично, но както казаха лекарите „контузиите ти са като по учебник“. От 1990г. до днес съм минавал пеша през Кресненското дефиле поне 20 пъти. Познавам отлично всички пътища и пътечки и съм изследвал състоянието на много групи от богатата му природа. Нарастването на трафика по Е79 е толкова драматично, че броят на жертвите (животни и хора) ще продължава неизбежно да нараства с всяка година. За мен става кауза да работя в посока изнасяне на целия транзитен поток от сегашния път-убиец до ново четири-лентово трасе, който да минава по склоновете на Пирин над дефилето. Рано или късно това ще стане!

Благодаря на всички, които се молеха или мислеха за нас. Оцеляхме благодарения на вашата енергия! Огромен принос имаха медиците от Благоевград, както и реаниматорите, докторите и сестрите от ВМА-София, които ни върнаха към живота. Намесата на г-н Премиера, министър Василева и други отговорни лица безспорно помогна двамата с Андрей Ковачев да получим най-доброто в точния момент. Грижите на семействата и приятелите ни е неоценима и съм дълбоко трогнат от любовта и загрижеността, която те проявиха. Сега ми предстоят поне три месеца възстановяване, после отново тренировки, укрепване и след като почувствам силата в тялото си, отново ще се върна в Хималаите. Здрави тела и висок дух за върхове желая на всички! Ще се видим в планините, където явно се умира по-трудно, написа алпинистът Боян Петров в социалната мрежа.

Коментари

Задължително поле