Боян Рашев: Стачки на деца, които искат нещо от световните лидери, няма как да бъдат основателни

Кадър от БТВ

"Стачки на деца, които искат нещо от световните лидери, нямам как да бъдат основателни. Това, което се случва с цялото това движение, то е очевидно, че зад него стоят интереси, които го подклаждат и които го засилват". Това каза пред БТВ Боян Рашев, експерт по управление на околната среда.

"Децата очакват, че световните лидери разполагат с някакъв термостат, с който да регулират климата. Само че световните лидери няма какво да направят. Човечеството няма механизъм, чрез който да повлияе на климата от днес за утре", посочи Рашев

.По думите системата, която влияе на климата, е латентна и за да го промени, ще са необходими минимум 100 години. "Климатът се е променял винаги - на него му влияят толкова много различни фактори. За съжаление никой все още не е в състояние да каже въглеродните емисии от изгаряне на горива, които да се увеличават с годините колко точно е тяхното въздействие върху слабото покачване на температурата", каза още Рашев.

"Всеки, който дръзне да изрази мнение, различно от общоприетото за климата, бива заклеймен, а неговите публикации трудно стигат до най-добрите списания, каза още Рашев. За пожарите в Амазония и Сибир пък добави, че 99% от тези стихии са причинени от човека.

Коментари

Задължително поле