Бразилската армия влезе в Рио заради престрелка между наркокартелите

Бразилски войници, докарани от бронирани автомобили, камиони и хеликоптер, се присъединиха към градската полиция на Рио де Жанейро, след като тежковъоръжени членове на наркокартелите вилняха по улиците на най-голямата фавела (бедняшки квартал, гето - бел.ред.) в страната, стреляйки на посоки.

Интензивните престрелки между полицията и криминалните групировки започнаха в ранната утрин в петък, във фавелата Росиня, където живеят около 70 хиляди души, събрани в куп малки къщи на склоновете на хълм, разположен над богатата западна част на Рио. Аматьорско филмче, показано от телевизия Глобо, показа как въоръжени с разнообразни оръжия мъже изстрелват залп след залп в гъстозаселения район.

След като ситуацията излезе извън контрол, министърът на отбраната Раул Юнгман се съгласи на исканията на цивилните власти за помощ, като нареди по улиците да бъдат изпратени 950 войника.

Войниците пристигнаха в конвои от камиони, пазени от бронетранспортьори. "Глобо" също показа войници, спускащи се на хълма от хеликоптер.

„Ще помогнем за подсигуряването на региона, за контролирането на въздушното пространство и за контрола над трафика, с цел да освободим полицейските звена да вършат своята чисто полицейска работа“, заяви генерал Мауро Синот пред журналистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка