Студът вае ледени скулптури в Чикаго

Жители на Бургас излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха

Доброволци помагаха в гасенето на пламнал навес в Свищовско Спасена е съседна сграда от пламъците

Социалният министър: Бизнесът е недоволен от повишаването на минималната работна заплата

Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

Браншови организации от 21 държави създават Съюз на овцевъдите в Европа

Съюз на овцевъдите в Европа учредяват представители на браншови организации от 21 европейски  държави. На кръгла маса за сектора във Велико Търново те стартираха организацията с меморандум за партньорство. Професионалното общоевропейско обединение се създава по инициатива на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) в рамките на шестото издание на Националния събор на овцевъдите в България (12-14 май 2017 г.).

Меморандумът за партньорство при създаването на съюза бе подкрепен от браншови организации от Австрия, България, Белгия Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Ирландия, Литва, Латвия  Молдова, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Швеция,  Холандия. Официални писма за подкрепа на инициативата бяха получени от овцевъдни организации от Франция и Чехия, а гости на събитието бяха представители от Казахстан и Киргизстан.

На кръглата маса във Във Велико Търново представителите на овцевъдните организации се обединиха около идеята, че ефективното взаимодействие и партньорство помежду им е възможно само чрез обща политика и действия. Като първа и основна стъпка в тази посока е създаването на  Съюз на овцевъдите в Европа. Организацията ще е първа по рода си в Европа и ще е на географски, а не на политически принцип – в нея ще членуват  професионални организации, без значение дали държавата е член на Европейския съюз (ЕС) или не.  Целта и ще е да отстоява професионалните интереси на овцевъдите в рамките на всяка държава и на целия континент, да ги представлява пред различните европейски структури и да спомогне за запазването и популяризирането на отрасъла. Един от приоритетите Съюз на овцевъдите в Европа ще е ефективно участие при разработването на новата общостопанска политика за програмния период след 2020 г. За  по-ефективна работа и улесняване на работата с институциите на Европейския съюз новата общоевропейска овцевъдна организация ще разкрие свое представителство в Брюксел.

Следващата  работна среща на браншовите организации от Европа ще е през декември 2017 г. и на нея ще бъдат окончателно одобрени устава, структурата и изпълнителните органи на Съюза на овцевъдите в Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.