Братовчед на кмета на Горна Оряховица с къща за гости за над 263 000 лева в Еленско

Станислав Иванов Стайков е редови служител на НКЖИ

Братовчед на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е вдигнал внушителна луксозна къща за гости с европари в село Донковци, в землището на с. Яковци в община Елена. Това обявиха публично в четвъртък депутатът от БСП за Великотърновския регион Явор Божанков и общинският лидер на БСП в железничарския град Огнян Стоянов.

"Според Търговския регистър въпросният имот фигурира като собственост на фирма "БГ Адванс" ЕООД на името на Станислав Иванов Стайков, който е първи братовчед на горнооряховския градоначалник. Той е служител в НКЖИ, с вероятна заплата не по-голяма от 800 лева и не е познат в бизнесредите", съобщи Стоянов.

Той уточни, че имотът е изграден със средства по ОП "Развитие на селските райони", мярка 312 и е на стойност 263 242 лева.

"70% от средствата са от еврофондовете, а 30 % са собствено финансиране. Впечатление прави фактът, че строителството на обекта е стартирало през 2013 г и е извършено от великотърновска фирма, която е изпълнявала обществени поръчки в Горна Оряховица за над 2,7 млн.лева. През 2015 г. строителството на къщата на брега на язовир "Йовковци" в Еленския Балкан е завършено и обектът е регистриран като "Станчовата къща", Първа категория, с три луксозни спални за 7 души, с 2 декара двор, каменна ограда, барбекю, джакузи, детска площадка с люлка и пързалка и две АТВ-та. Никъде обаче няма табели и информация за цени за ползване на стаи, нито телефони за контакти. Имотът вече е обявен за продан чрез брокерска агенция за сумата от 200 000 евро", изтъкна Огнян Стоянов.

Депутатът Явор Божанков пък допълни, че тъй като те не са разследващ орган ще предоставят тази информация и ще сезират за случая Специализираната прокуратура и Антикуропционната комисия.

"Ще поискаме да бъде изяснено как е финансирано собственото участие по проекта. Има ли конфликт на интереси заради това, че къщата е строена от фирма, която е печелила обществени поръчки в община Горна Оряховица? Изпълнени ли са всички изисквания, залегнати в бизнесплана?Дали декларираните клиенти реално са ползвали къщата за гости. Извършени ли са счетоводни престъпления? Местни хора твърдят, че често са виждали в имота кмета на Горна Оряховица инж.Добромир Добрев, но братовчед му им е непознат", заяви Явор Божанков.

Депутатът и Огнян Стоянов потвърдиха, че имат сигнали и за други подобни порочни практики в Еленския Балкан, но проверки за строителството и ползването им предстоят.

Репортер на "Труд" потърси инж. Добромир Добрев за коментар по случая, но той не отговаряше на телефона си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България