Братя Бобокови в Pandora Papers

Скрийншот от Малтийския търговски регистър.

И двамата в топли отношения с президентството

Още двама българи се оказаха в регистъра на най-голямото журналистическо разследване Pandora Papers, осветляващо сянката на финансовата система на най-богатите и влиятелни в света.

В регистъра на международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) попадат братята Пламен Стоилов Бобоков и Атанас Стоилов Бобоков. Документите за тяхното участие в офшорни компании са част от Paradise Papers и от търговския регистър на Малта. Търсачката разработена на интернет страницата на разследващите журналисти (www.icij.org/investigations/pandora-papers/) директно сочи, че двамата българи са част от досиетата.

Те имат участие в офшорката A&P GLOBAL MANAGEMENT LIMETED. Офшорката е основана в Малта с регистров номер С 52636 на 19.04.2011 г. Общият обем на издадените акции са 17,435,322 или 17 435 322 евро. Атанас и Пламен Бобокови са собственици на офшорката, а неин директор по документи е Пламен Бобоков.

Бобокови добиха популярност със скандала “боклукгейт” и с кореспонденцията със служители на президентството. Скандалът “боклукгейт” беше свързан с обвинения за извършване на престъпления, свързани с незаконно третиране на отпадъци, между които и опасни такива. В този период бяха повдигнати обвинения и за укриване на данъци в особено големи размери, които пък е възможно да имат връзка и с регистрираната в Малта офшорка.

Имената на Бобокови нашумяха още и по времето когато се оказа, че водят активна кореспонденция с Пламен Узунов, дясна ръка на президента Радев. Тогава се установи, че на 05.06.2019 г. чрeз мoбилнo прилoжeниe “Prеzidеnt-Pl. Uzunоv” изпрaщa дo Пламен Бобоков прикaчeн фaйл cъc cлeднoтo нaимeнoвaниe: “Pismо_zа_mаndаt”. Дoкумeнтът cъдържa 6 cтрaници и прeдcтaвлявa Пиcмo зa мaндaт зa извършвaнe нa кoнcултaнтcкa дeйнocт пo Прoeкт “Изcлeдвaнe и aнaлиз нa външнитe и вътрeшнитe риcкoвe и зaплaхи, зacтрaшaвaщи кoрпoрaтивнaтa cигурнocт нa “Приcтa oйл хoлдинг EAД”.

Кoнcултaнт пo прoeктa e търгoвcкo дружecтвo “Eнтърпрaйз Cикюрити Cървиcиз” EOOД c упрaвитeл Aнгeл Узунoв, който пък от своя страна е брат президентския съветник. В пиcмoтo e пocoчeнo, чe цeнaтa нa уcлугaтa е 5000 лв. бeз включeн ДДC мeceчнo, cчитaнo oт 01.06.2019 г., зa cрoк oт eднa гoдинa. Прикaчeният дoкумeнт cъдържa пoдпиc нa упрaвитeля нa “Eнтърпрaйз Cикюрити Cървиcиз EOOД” и пeчaт нa дружecтвoтo.

В този период двамата мнoгoкрaтнo oбмeнят инфoрмaция, кacaeщa въпрocи, cвързaни c външнaтa пoлитикa нa Рeпубликa Бългaрия, в т. ч. и кaндидaтури зa бългaрcки пocлaници в cтрaни извън Eврoпeйcкия cъюз, които пък зависят от благословията на президента Радев.

В последствие и след проведени срещи, предложеният посланик за Алжир е назначен, като следват и нови предложения. Връзките между президентската администрация и Бобокови не приключват до тук, като от медийно оповестените чатове и комуникации тогава се разбра още, че съветникът Узунов е изпращал решение на Върховния административен съд, преди то да е станало официално, като се е обсъждала и предлагала кандидатура на човек за нов мандат на русенската окръжна прокуратура.

Близостта тогава намира отражение и в ходатайство за гражданство на руски гражданин, чиито молби не са удовлетворени, поради възражения от ДАНС, тъй като лицето може да бъде опасно за националната сигурност. Топлите отношения с представители на двамата собственици на офшорка, която е част от Pandora Papers, продължават и по-късно по времето на управление на служебния кабинет на Радев.

В този период бизнесменът Пламен Бобоков бе засечен на визита в Министерството на икономиката. В профила си във Фейсбук режисьорът Виктор Димчев пусна снимка на колата на Бобоков пред ведомството на Кирил Петков. “Това е колата на Пламен Бобоков. Отзад е министерството на Кирил Петков. Зад кадър е ръката на Румен Радев. А вие си мислете, че става въпрос за “нов проект” или някаква си там революция”, написа тогава Димчев.

От министерството тогава отричат Бобоков да се е срещал с Кирил Петков, като признават, че бизнесменът наистина е бил във ведомството, но при главния секретар. Истината обаче е, че в този период главният секретар Владимир Туджаров не е бил на работа поради болничен и отпуск. Може би е чиста случайност, че след посещението на русенския бизнесмен в министерството на икономиката, президента Радев назначи за служебен министър Даниела Везиева, която е от Русе и е съветничка на Кирил Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения