Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Братята Росен и Атанас Йорданови, по-известни като братя Юзеирови, предадени на съд за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България получиха условни присъди, глоби и обществено порицание. Те бяха признати в четвъртък за виновни от състав на Шуменския районен съд. Делото вървя задочно и присъдите бяха прочетени в тяхно отсъствие, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

52-годишният Росен Йорданов получи 4 месеца лишаване от свобода при 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева. Атанас Йорданов получи наказание 3 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева.

На 2 април 2010 г. в хотел "Шумен" в града двамата братя проповядвали национална и етническа омраза към българския народ, чрез слово и носене на фесове при опит за учредяване на политическа партия с абревиатурата ОТОМАН, като използвали турски военен марш и песента "Джелем, джелем". Те направили заявление за преименуването на град Търговище като Ески Джумая. Заявили също, че градът бил повече от 500 години турски град.

По време на учредяването на партията си Росен носел фес. Използвали символа полумесец в знамето на партията и изпълнили мюсюлманска молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полк.Каварналиев. Прокуратурата припомня в обвинителния си акт, че това се е случило на Разпети петък.

Представителят на Районната прокуратура настоява в обвинителната си реч за наказания по 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

По делото дадоха показания общо 39 души, сред които и Софи Маринова, която пя по време на мероприятието. В съдебната зала бяха изслушани и 11 вещи лица.

В тежест на братя Юзеирови, които са с постоянен адрес в търговищкото с. Славяново, но живеят от години в Белгия, са и направените съдебни разноски за над 2000 лева. Присъдата на Шуменския районен съд подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право