Брега: Моята музика е като Франкенщайн

"Моята музика е като Франкенщайн.В нея има парчета от Гърция, Румъния, Сърбия, Албания, България – от всички страни, които ни заобикалят. Това са Балканите на границата на източното православие, католицизма и мюсюлманството.“.

Това каза на среща с медиите Горан Брегович след като кацна в неделя вечер във Варна след опасно кръжене на самолета му три пъти над града заради ураганния вятър. Според него цяло чудо е , че културата и музиката на малките народи от Балканите е повлияла на по-големите в света. Научно музиката е първият човешки език, намерена е флейта в Германия която е на 20 000 години.Човечеството е имало музика още преди да се научи да говори, музиката е преди политиката и преди религията . За това музиката се възприема толкова лесно , каза още Брега.

"Аз идвам от една култура, където нямаме класическа музика, нашата музика винаги е била за пиене, така че аз ще оставя в моята музика и тази традиция да се пие, като се пее и свири", добави той. Балканската мега звезда припомни, че е свирил в най-престижните концертни зали в цял свят- в Карнеги хол, операта в Сидни, свирил е по-най-далечните места-в Сибир и Корея, изпълнявал е своята опера"Кармен с щастлив край" на един пазар, на цигански фестивали. "Дори съм готов да свиря на вашата сватба или погребение. Имам репертоар за всяко събитие ", отсече Брегович.

В понеделник вечер е концертът му в зала "Конгресна" на ДКС пред близо 5000 фенове. По традиция ще започне със старата сръбска песен "Изгубеното агне" . На концерта ще изпълни няколко песни от операта „Кармен с щастлив край“, песни от „Шампанско за цигани“, както и от следващ нов албум. Българските певици, които вече 20 години пътуват с Брегович, ще излязат на сцената с неговия „Оркестър за сватби и погребения“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони