Брекзит се превръща в една голяма объркана каша

Кошмарна седмица за онези, които се опитват да начертаят изхода на Великобритания от Европейския съюз.

Британската икономика подаде нови предупредителни сигнали. Представителите на ЕС заеха твърда позиция. А първото голямо правно предизвикателство е вече в съда.

От новините тази седмица става ясно колко трудно ще е всъщност за британското правителство да осъществи Брекзит.

Да напомним фактите. Никоя държава досега не е напускала ЕС, а регионът бездруго вече е изправен пред множество тежки затруднения (бежански кризи, терористични атаки, безработица). Същевременно Великобритания е петата по големина икономика в света, паундът е световна валута, хиляди чуждестранни фирми наемат на работа милиони британци.

Валутата се срива

Великобритания все още е член на ЕС и ще продължава да бъде поне още 30 месеца. Но след вота за Брекзит през юни инвеститорите обезцениха валутата й, тъй като очакват икономиката на страната да се влоши, след като връзките с най-големия търговски партньор бъдат разкъсани.

Паундът поевтиня с 18% спрямо долара до най-ниското си ниво за последните 31 години, като отново отбеляза рязък спад миналия петък. Той се представя малко по-добре спрямо еврото, но обменният му курс по британските летища достига почти едно към едно.

Девалвацията носи и някои ползи. Гостуващите туристи харчат повече заради нарасналата покупателна сила на своите долари, юани или евро, а оборотите на някои британски износители скочиха с поевтиняването на стоките им в чужбина.

Но не всичко е толкова розово. Великобритания е далеч по-голям вносител, отколкото износител, а импортните цени се увеличават. Това съответно тласка нагоре цената на стоките за потребление.

Най-голямата британска верига супермаркети и най-големият доставчик на храни се сдърпаха тази седмица кой трябва да плаща цената. Да не забравяме и съществения риск, че спадът на валутата може да предизвика по-широка финансова криза, удряйки по акциите и облигациите.

“Едно необходимо и в крайна сметка полезно спадане в стойността на стерлинга... заплашва да се превърне в по-токсична тенденция”, коментира Кит Джукъс, стратег в „Сосиете женерал“.

„Не можеш да изядеш една баница два пъти”

Британските официални лица продължават да избягват въпросите за това как си представят търговските отношения с ЕС след Брекзит. Те не искат да си разкриват картите преди усилените двегодишни преговори, които предстоят в началото на идната година.

“Ние ще договорим най-добрата сделка за британския народ”, заяви преди седмица премиерът Тереза Мей. “Това ще включва и възможно най-добрия достъп до европейския пазар.”

Но тя даде също така ясно да се разбере, че Великобритания иска да ограничи миграцията от ЕС - позиция, която е в противоречие с пазарните правила на Евросъюза.

Това според един от най-високопоставените европейски служители може да означава само едно: труден и болезнен Брекзит.

Доналд Туск, който председателства срещите на лидерите на ЕС, заяви, че идеята Великобритания да получи специална сделка, даваща й достъп до европейските пазари, без при това да играе по правилата, е илюзорна.

“По мое мнение, единствената реална алтернатива на “трудния Брекзит” е изобщо да няма Брекзит”, каза той.

Вече са замесени и съдилищата

Избягването на икономическите и политическите куршуми е достатъчно трудно. Сега британското правителство вече е изправено и пред юридическа атака.

Тази седмица съдиите дадоха ход на дело за това дали премиерът Мей може да започне процеса на Брекзит, без да разполага с подкрепата на законодателния орган.

Въпросът опира до баланса на силите между премиер и парламент. Мей твърди, че гласуването на референдума от 23 юни я овластява да осъществи Брекзит.

Хората, стоящи зад правното възражение обаче, са на мнение, че правителството не може да отмени акта на парламента, вкарал Великобритания в ЕС още през 70-те години на миналия век, без да потърси неговото одобрение.

Вероятно е спорът да стигне чак до Върховния съд. Резултатът от референдума не е под въпрос, но едно евентуално поражение за правителството може да даде на депутатите шанс да настояват за компромис с Европа.

Ще се откъсне ли Шотландия?

Потенциално далеч по-пагубна е заплахата, че Брекзит може да доведе до разпадане на самата Великобритания.

Шотландците гласуваха с преобладаващо мнозинство в полза на оставането в ЕС.

Лидерът на шотландското правителство г-жа Никола Стърджън заяви в четвъртък, че обмисля провеждането на референдум за независимост на Шотландия от Великобритания, преди Брекзит да е станал факт, за да защити интересите на своята страна.

На референдум, проведен през 2014 г., 45% от местното население гласува в полза на предложението Шотландия да стане независима държава, докато 55% гласуваха против.

“Това ще бъде нов дебат, а не повторение на този от 2014 година. Не бива да приемаме за даденост, че мненията на хората днес са същите, както тогава”, бяха думите на Стърджън, цитирани от нейната Шотландска национална партия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари