Прокурор Емилия Русинова: Мъжът, хвърлил бомбичка на мач е привлечен като обвиняем

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Брекзит: Става опасно за Тереза Мей Бариерите започват да се превръщат в стена

Ако ЕС и Обединеното кралство са на път да постигнат съгласие по най-важните спорни въпроси на Брекзита, то след месеци неуспешни преговори и изключително трудно връщане на Лондон към реалността, това би било много радващо. Великобритания ще излезе от ЕС през 2019 г., но при условия, които устройват и двете страни.

Само че как привържениците на Брекзита във Великобритания ще приемат това и доколко британската министър-председателка Тереза Мей е склонна на компромиси в преговорите с ЕС? Ако не бъде върнат граничният режим между Република Ирландия и Северна Ирландия, т.е. ако на практика Северна Ирландия продължи да бъде част от Вътрешния пазар и от Митническия съюз, ще се надигне вълна от негодувание. Възмущение ще се надигне и сред северноирландските протестанти, които подкрепят консервативното правителство в Лондон, защото – не без основание – те биха изтълкували това като един вид специален статут, какъвто те обаче не желаят да имат.

И обратното – в Шотландия, чиито избиратели миналата година гласуваха против Брекзит, вече се издигат искания за същата отстъпка, а именно и Единбург „де факто“ да си остане във Вътрешния пазар. Скоро ще научим колко взривоопасно може да стане за Мей, ако наистина се очертае споразумение с ЕС.
Ирландската граница, правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в Европа, британските плащания към ЕС, компетенциите на европейските съдилища след излизането от ЕС, преходните разпоредби – за всичко това почти не беше отворена дума в кампанията за Брекзита. Всяка една тема сама по себе си е бариера, а всички заедно образуват стена.

Тази стена явно може да бъде преодоляна. Желание за постигане на компромис все още има. Сметката обаче ще бъде платена основно от британците.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.