Художници от Благоевград показаха изключителни картини в обща изложба, открита в столицата

Правителството прие прoмени в правилника за работа на ТЕЛК

Президентът Румен Радев и кметът на Руен откриха паметник на Апостола

Вижте решенията на Министерския съвет от днес, 18 юли 2018

Гранични полицаи задържаха двама каналджии и 26 чужденци

Полиция пази „Левски“ на тренировката, шеф дойде на „Герена“

Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за летище София

Премиерът Борисов: По-качественото образование води до по-добра квалификация и оттам до по-висок БВП

Протест на овцевъди и козевъди пред Министерския съвет

Охридското езеро е на 4 милиона години Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Рекордна глоба за „Гугъл” заради „Андроид”

Владислав Горанов: ЕЦБ поставя трите големи банки у нас под мониторинг Финансовият министър подава днес апликационна форма за европейския банков съюз

Роботи доставят колети и храни в Китай

Министър Румен Порожанов: 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата животни

Откриха наличие на бактерия ешерихия коли във водата в Брезнишко

Брекзит: Става опасно за Тереза Мей Бариерите започват да се превръщат в стена

Ако ЕС и Обединеното кралство са на път да постигнат съгласие по най-важните спорни въпроси на Брекзита, то след месеци неуспешни преговори и изключително трудно връщане на Лондон към реалността, това би било много радващо. Великобритания ще излезе от ЕС през 2019 г., но при условия, които устройват и двете страни.

Само че как привържениците на Брекзита във Великобритания ще приемат това и доколко британската министър-председателка Тереза Мей е склонна на компромиси в преговорите с ЕС? Ако не бъде върнат граничният режим между Република Ирландия и Северна Ирландия, т.е. ако на практика Северна Ирландия продължи да бъде част от Вътрешния пазар и от Митническия съюз, ще се надигне вълна от негодувание. Възмущение ще се надигне и сред северноирландските протестанти, които подкрепят консервативното правителство в Лондон, защото – не без основание – те биха изтълкували това като един вид специален статут, какъвто те обаче не желаят да имат.

И обратното – в Шотландия, чиито избиратели миналата година гласуваха против Брекзит, вече се издигат искания за същата отстъпка, а именно и Единбург „де факто“ да си остане във Вътрешния пазар. Скоро ще научим колко взривоопасно може да стане за Мей, ако наистина се очертае споразумение с ЕС.
Ирландската граница, правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в Европа, британските плащания към ЕС, компетенциите на европейските съдилища след излизането от ЕС, преходните разпоредби – за всичко това почти не беше отворена дума в кампанията за Брекзита. Всяка една тема сама по себе си е бариера, а всички заедно образуват стена.

Тази стена явно може да бъде преодоляна. Желание за постигане на компромис все още има. Сметката обаче ще бъде платена основно от британците.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.