Брижит Макрон все пак ще има статут на първа дама

„Устав за прозрачност“ ще определи ролята й

Съпругата на френския президент Еманюел Макрон - Брижит, заяви в интервю за сп. “Ел”, че официалната й роля на първа дама ще бъде определена не от закон, а от устав за прозрачност.

Този устав има за цел да покаже, че няма да й бъде плащано от парите на данъкоплатците и ще даде точна характеристика на ролята и придружаващите я източници на средства.

“Моите срещи и график ще бъдат публикувани на сайта на Елисейския дворец, така че френският народ да знае с какво се занимавам”, каза г-жа Макрон в първото си интервю за пресата след изборите, спечелени от съпруга й.

По-рано тя бе разкритикувана от мнозина французи заради планове за въвеждане на нов закон, който да въведе официален статут “първа дама”, заради факта, че щял да доведе до още разходи за президентската администрация. За момента във френското законодателство няма текст, който да определя ролята на президентския партньор или издръжката му.

Брижит Макрон заяви още, че планира да работи в сферата на образованието и в подкрепа на хората в неравностойно положение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа