Британец отива на съд за лъжесвидетелстване във Варна

Районната прокуратура във Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу 68-годишен гражданин на Великобритания за лъжесвидетелстване.

Лишаване от свобода до 5 години грозят подсъдимия Дънкан Б., затова че потвърдил съзнателно неистина в свидетелските си показания пред състав на Варненския окръжен съд по наказателно дело за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост за жертвата.

На 10 януари 2013 г. край дере в село Близнаци Петко Стратиев, известен с прякора си Червен Петко, пребива с дървена сопа съселянина си Иван М. В селото живеел от няколко години и Дънкан Б., който е със статут на постоянно пребиваващ в България. Свидетели на убийството стават двама мъже, които извършвали ремонт в къща. Те подали сигнал за престъплението.

По време на съдебното следствие пред Варненския окръжен съд за убийството на Иван М. защитата на подсъдимия Червен Петко поискал да бъде разпитан като свидетел чужденецът. Пред съдебния състав Дънкан Б. дал показания, които не отговаряли на обективната действителност и преповтаряли защитната теза на подсъдимия, въпреки че бил предупреден за наказателната отговорност при потвърждаване на неистина или затаяване на истината.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд отхвърлил свидетелските показания на Дънкан, които били коренно различни от целия доказателствен материал по делото.Същото сторил и състав на въззивния и касационния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право