Британската сметна палата: Сметката за Брекзит ще е над 45 млрд. евро

Снимка: Архив

Разходите на Великобритания по развода с Европейския съюз, известен като Брекзит, могат да се окажат по-големи от прогнозираните от премиера Тереза Мей между 35 млрд. и 39 млрд. паунда (между 40 млрд. и 45 млрд. евро). Това сочи анализ на британската Сметна палата, пише вестник "Гардиан".

Сметната палата предупреди, че Обединеното кралство може да се наложи да плати допълнително 3 млрд. паунда под формата на бюджетни вноски в ЕС, както и допълнителни 2,9 млрд. британски лири за Европейския фонд за развитие.

Британският одитор е стигнал до извода, че оценките на Министерството на финансите включват и 7,2 млрд. паунда от приходите, които обаче ще отидат директно в частния сектор, а не в сметките на правителството, предаде БНР.

Изданието посочва, че тези констатации ще разгневят евроскептичните депутати от управляващата консервативна партия, които нееднократно поставяха въпроса дали британските власти не трябва да платят по-малко от 35 млрд. паунда във връзка с Брекзит.

Следващата сряда финансовият министър Филип Хамънд ще бъде разпитан от финансовата комисия на парламента относно тези заключения на Сметната палата.

В отговор на доклада Мег Хилър, която е председател на комисията по бюджетни въпроси, каза, че действително може да има увеличение на общите разходи за излизането на страната от ЕС.

През декември 2017-а година Тереза Мей заяви пред парламента, че разходите по Брекзит ще бъдат между 35 млрд. и 39 млрд. паунда, отбелязвайки, че тези разходи са били договорени на съвместна среща между Министерството на финансите и главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Междувременно Ройтерс цитира днешно изказване на Барние пред телевизия France 2, в което главният европейски преговарящ отбеляза, че остава да бъде извършена около 25% от работата под договора за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, включително и важния въпрос за управлението на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

"Досега успяхме да договори около 75%", посочи той пред френската телевизия.

Според него въпреки че Великобритания и ЕС работят упорито за британското излизане от Съюза в края на март 2019-а година, рисковете от неуспех ще останат в сила, докато някои важни теми, като тази за ирландската граница, не намерят решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа