Британска ферма за аспержи страда от отлива на работна ръка от България и Румъния

Снимка: Pixabay

Броени дни остават до деня, в който Великобритания ще напусне Европейския съюз. Последиците от този процес вече започнаха да засягат Острова. Пример за това се оказа фермата за аспержи на Крис Чин, която разчита на работна ръка от България и Румъния за оцеляването си, разказва Ройтерс.

Аспержите, които се отглеждат във Великобритания, са смятани за едни от най-добрите в света. Тяхното бране зависи от сезонните работници, идващи предимно от Източна Европа. Предстоящият Брекзит обаче отблъсква българи и румънци от Обединеното кралство и те се насочват към Германия и Холандия в търсене на работа.

"Логично е хората да предпочитат място, където нещата са ясни. Дори най-незанчителните препятствия карат хората да търсят препитанието си другаде", смята Чин. Той обясни, че най-големите пречки пред сезонните работници на Острова са неяснотата колко време ще могат да пребивават там, какви ще бъдат правата им и поветиняването на паунда.

Според договореното по Брекзит, дори и без сделка, отиващите във Великобритания сезонни работници ще са длъжни да се регистрират, ако искат да останат в Обединентото кралство повече от три месеца. Основният проблем е, че точно както Чин, голяма част от фермите за зеленчуци и плодове на Острова разчитат на работна ръка от Румъни, България и други източноевропейски държави, за да върви бизнесът им.

Около 80 000 души от държавите в ЕС са наемни работници във Великобритания. През последните два сезона броят им е намалял с 10 000, което сериозно заплашва бизнеса на британските земевладелци.

Проблемите за Чин вече са започнали, след като 20 от общо 100 работници, които е трябвало да пристигнат във фермата му през януари, са се отказали. Още 247 души се очавква да отидат между 31 март и 26 април, но 125 от тях все още не са си резервирали самолетни билети.

28-годишната българка Елина Костадинова, която е мениджър на фермата на Чин, е от Варна. Тя разкрива, че много от сънародниците й се притесняват как ще бъдат приети във Великобритания след Брекзит.

"Не знаят дали страната ще ги приеме изобщо, колко време ще останат, дали ще имат възможност да пътуват и най-вече какво бъдеще ги очаква тук", обяснява тя. "Ще е чудесно ако британското правителство вземе някакво решение по въпроса, за да можем да информираме хората", добавя Костадинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа