Британските власти прекратяват брифингите за коронавируса

Британското правителство обяви, че прекратява редовните брифинги за коронавируса, което изненада мнозина. Това стана след като по-рано премиерът Борис Джонсън оповести голямо облекчаване на карантината от 4 юли, включващо отваряне на заведенията и хотелите.

Лично премиерът води снощи последния брифинг, придружен от главните си съветници по въпросита на науката и здравето Крис Уити и Патрик Валанс, съобщи БНР. До момента бяха дадени 92 брифинга и на два пъти Борис Джонсън направи обръщения към нацията по въпросите на пандемията.

Редовните брифинги започнаха на 16 март след критики към правителството за липса на прозрачност на плановете му в борбата срещу вируса.

Джонсън благодари на Уити и Валанс за „героичната работа при представянето на информацията на хората по такъв ясен и категоричен начин“, както се изрази.

Бившият заместник-министър в кабинета на торите Тобаяс Елууд обаче китикува хода на правителството. Според него редовните телевизионни брифинги трябва да продължат, докато продължава и извънредното положение. А лидерът на либералдемократите Ед Дейви каза, че е необходимо да има пълна отчестност за решенията на правителството в такъв ключов момент. Дейви написа в Туитър: „Изглежда те просто не искат хората да им задават въпроси“.

Броят на жертвите на Covid-19 в Обединеното кралство възлиза на 42 927 души.

Коментари

Задължително поле