Британският външен министър Джереми Хънт твърди, че Русия е заинтересована от провала на преговорите за Брекзит

Джереми Хънт

Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт твърди, че Русия е заинтересована от това преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит да се провалят. Тези предположения дипломатът изказа в интервю за британския вестник „The Times“, отбелязвайки, че подобен подход би оправдал съществуващите съмнения, че Москва има намерения да дестабилизира световния ред, предава ТАСС.

„Руснаците подкрепят всичко, които разбива установения ред. Това е причината да подкрепят не само Брекзит, но и провала на преговорите за него. Те биха харесали всичко, което разбива Западната коалиция“, твърди Хънт.

Външният министър, който пое поста през юли, след оставката на предишния министър Борис Джонсън, вярва, че Русия се движи в грешната посока. „Не мисля, че тя (Русия) е толкова зле, колкото беше през 70-те и 80-те години, но трябва да си признаем, че тя се движи в грешната посока и че Русия по своята същност е доста опортюнистична страна“, смята той. „Те (руснаците) чакат каквато и да е възможност, за да се опитат и да променят световния ред и го правят в една съвършено недопустима форма“.

„Демокрацията отстъпва. По време на Студената война ние нямахме никакви съмнения по отношение на правотата на нашата система в сравнение с неправотата, която се случваше отвъд Желязната завеса. Сега виждате, че и във Великобритания, и в Америка, и в Европа хората не са съвсем убедени, колко правилна е тяхната система. Социалните мрежи могат да бъдат сила, която да помага на демокрацията, но в настоящия момент наблюдаваме негативни и дестабилизиращи последствия от тях“, посочи дипломатът.

Коментари

Задължително поле