Британският парламент гласува споразумението за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей претърпя поражение в Камарата на лордовете, която прие предложение, предупреждаващо за опасността от Брекзит без сделка. Предложението бе на опозицията, която изразява съжаление за условията на постигнатата от правителството сделка и формата на бъдещите отношения с ЕС.

Отправя се призив към депутатите от долната камара "решително да отхвърлят" възможността за излизане от Съюза без сделка. Гласуването ще бъде днес.

Мей няма абсолютно мнозинство сред 650-те депутати, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка.

Премиерът се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението, което постигна през ноември миналата година с лидерите на останалите 27 членки на Евросъюза.

Ако загуби гласуването, Мей трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи какво смята да предприеме занапред.

По-рано от правителството заявиха, че ако предложението им бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.

Коментари

Задължително поле