Британският парламент е подложен на кибератаки

"Нападнати сме от Ким Чен-ун, Путин или от хлапе, криещо се в мазето на мама"

Системата на електронните пощи в британския парламент е подложена на кибератаки в опит да се навлезе в профилите на стотици депутати, лордове, асистенти и персонал. Службите за сигурност са затворили достъпа до всички, които не се намират в Уестминстър, за да осигурят сигурността на мрежите, предаде "Индипендънт".

„Камарите на парламента откриxа непозволени опити за достъп по профилите на потребителите на системата си“, съобщи прессекретар на парламента. „Продължаваме да разследваме инцидента и ще предприемем допълнителни мерки, за да засилим сигурността на компютърните мрежи, сътрудничейки си с Националния център за киберсигурност“, добави той.

„Разследване на нашия екип потвърди, че хакери са се опитвали да извършат продължителна и целенасочена атака към профилите на всички потребители в парламента в опит да открият слаби пароли“, пише в официално заявление на парламента. „Тези опити са се опитвали да постигнат достъп по електронните пощи на потребителите“, пише още в заявлението.

Депутатите и лордовете от британския парламент са използвали алтернативни методи за общуване в събота. „Съжалявам, днес няма достъп до парламентарните пощенски кутии – ние сме нападнати или от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, или от руския президент Владимир Путин, или от някое хлапе, криещо се в мазето на мама“, коментира депутатът-консерватор Хенри Смит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа