Британският пастор педофил остава за постоянно в ареста

Британският пастор Даниел Хъл, обвинен в блудствени действия с четири деца в Сливен, остава за постоянно в ареста. Хъл беше арестуван в сливенския квартал „Надежда”, след публикация на "Труд" . Хъл има 15-месечна присъда във Великобритания за педофилия, а телевизия BBC направи репортаж за неговите престъпления.

Заседанието премина при закрити врата, заради това че в разследването има данни за сексуално посегателство над деца.

В момента на ареста му в 6 сутринта вчера, Хъл е бил в присъствието на шест малолетни и непълнолетни момчета - четири на 13 години, едно на 14 и едно на 15 години. Децата обаче са отхвърлили обвиненията срещу пастора.

Адвокатът на задържания британски гражданин нарече оставането в ареста „очаквана мярка”. Обвиненият в блудство не се е признал за виновен, но няма да обжалва мярката. Той запази мълчание в съдебната зала. След като разбра,че остава в

ареста, Даниел Хъл каза само „Good bless you” („Бог да ви благослови”). „Той продължава да твърди, че не е извършвал такива неща. Той много добре знае, че за обжалване – трябва да бъде приведен в Бургас, а е изгубил вяра, че на този етап може да промени този изход’, заяви Милена Христова,адвокат на Даниел Хъл.

Както "Труд" писа Даниел Ериксон-Хъл се е укривал два пъти от правосъдието във Великобритания. И двата пъти е бягал в България, където кръщавал деца, въпреки че има забрана за общуване с малолетни. Той е излежавал 15-месечна присъда за педофилия в родината си.

Срещу него са били издадени две европейски заповеди за арест. Първата е от края на 2016 г. Британските власти са съобщили, че издирват английския гражданин, тъй като не се явил на съдебния процес срещу него по обвинения за

сексуална експлоатация на деца и детска порнография и за компютърни престъпления. Бил е пуснат под гаранция по време на процеса, която той нарушил и се укрил в България. С решение на Окръжния съд в Сливен пасторът бе издирен, установен и задържан по време на проповед в сливенското с. Самуилово. През ноември 2016 г. е бил екстрадиран в родината си.

След като излежал присъдата си там, той отново се появил в България. През 2018 година пак била издадена европейска заповед за арест. Този път Великобритания издирвала поданика си за това, че е нарушил местните закони, като не е регистрирал в 3-дневен срок адреса на местоживеене и личните си данни. Тогава съдът не е превел в изпълнение европейската заповед, тъй като по българското законодателство престъплението, за което е бил издирван от Великобритания, не е престъпление, нито е нарушение на българските закони.

Даниел Ериксон-Хъл се установил в 30-хилядното ромско гето в Сливен, на ул. “Кара Кольо”. На това място живеят най-бедните жители на махалата. Източници от квартала съобщиха, че пасторът си купил къща. Сестра му също е била забелязвана там. Твърди се, че даже успяла да завърже сантиментална връзка с някакъв младеж. Хъл бил приет добре сред общността. Някои от жителите го обожавали, защото бил щедър, раздавал пари, подаръци, различни вещи. Информацията за пастора в квартала също е оскъдна, тъй като хората, които го познавали отблизо, му имали доверие, считали го за приятел и не говорят много за него пред чужди хора.

Пред 3-4 години, докато пасторът пребивавал в сливенското с. Самуилово в имот под наем, негови съседи подадоха оплакване, че той подозрително общувал предимно с деца. Съмненията за посегателства спрямо деца обаче не бяха доказани заради противоречиви показания. До образуване на дело не се стигна и случаят не влезе в съда. “Вероятно той сега няма да бъде екстрадиран, тъй като няма искане от Великобритания, след като си е излежал присъдата там. А и ако се докаже, че е извършил престъпление в България, той ще бъде съден у нас”, коментираха запознати със случая.

"Труд" съобщи  и че Даниел Хъл е плащал по 20-30 лв. на родителите на децата в сливенския квартал "Надежда", за да прекарва време с тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право