Британския съдия: Вотът за Брекзит "не е правно обвързващ"

Референдумът за британското членство в Европейския съюз не е правно обвързващ. Това заяви Бренда Хейл, съдия от Върховния съд на Обединеното кралство, пише вестник The Independent.

"Както е добре известно, референдумът за това дали Великобритания трябва да напусне или да остане в Европейския съюз, завърши с мнозинство от 51,8 на сто в полза на подкрепящите излизането. Но референдумът не е правно обвързващ за парламента", категорична бе Хейл.

Магистратът посочи, че правителството в Лондон сега променя правните си аргументи, за да отговори на съдебното предизвикателството за плановете за задействане на чл. 50 от Лисабонския договор.

Хейл е една от общо 11-те съдии, които през декември ще изслушат аргументите на кабинета в подкрепа на Брекзита. Миналия месец Върховният съд се произнесе срещу правителството в спора, който трябва да уреди старта на "развода" между Брюксел и Лондон. Органът постанови началото на процеса да бъде консултирано с парламента. Очаква се това изискване да забави значително Брекзита, или поне да доведе до по-мек подход при излизането на Великобритания от Общността.

Източник: Фокус

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа