Британски експерти: Децата между 12 и 15 години да не се ваксинират срещу коронавирус

Да не се ваксинират срещу коронавирус децата между 12 и 15 години. Това становище заеха британските експерти, които съветват правителството в Лондон. Великобритания още не е взела решение за масовата ваксинация на тази възрастова група. То е ключово, заради новата учебна година.

Според експертите обаче Великобритания не трябва да следва примера на Съединените щати, Израел и няколко европейски страни, които ваксинират тези деца. Учените казаха, че разликата между ползите от ваксината и редките странични ефекти не е достатъчно голяма. Децата много по-рядко страдат от тежък COVID-19 в сравнение с възрастните и това прави нуждата от ваксинация по-малка.

„Балансът между ползите и рисковете от ваксините е прекалено деликатен, когато говорим за деца. Това ни кара да се въздържим от препоръка те да се ваксинират.  Броят на децата, развили тежка форма на болестта, е много малък и почти винаги това са деца с други заболявания. Нашата препоръка е да се ваксинират само тези, които имат заболявания, представляващи потенциален риск при COVID-19”, заяви Адам Фин - педиатър и съветник на правителството в Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа