Британски професор: Искаме специални отношения с ЕС, но не знаем какви точно

Мисля, че речта на Тереза Мей закъсня най-малко с 14 месеца. Тя трябваше да я произнесе, когато стана премиер през юли 2016 година. Това не е реч за след 3-4 месеца на преговори. Със сигурност не научихме нищо ново, защото преговорите са в застой, а правителството не може да дефинира какво всъщност иска.

Това коментира по БНР професорът по право към университета в Уестминстър Адам Лазовски. Според него речта е своеобразна победа за привържениците на „мекия Брекзит“.

"Признак за това е така наречения „преходен период“. Това предполага, че е налице „добра воля“ от страна на правителството, но въпросът е как всъщност дефинираме „мек“ и „твърд“ Брекзит. За мен „твърд Брекзит“ означава напускане на ЕС без никакво споразумение. „Мек Брекзит“ е порядъчно регулирано напускане на блока. Моето усещане е, че Тереза Мей иска регулирано излизане от ЕС", каза преподавателят.

Според него, проблемът е, че британският премиер говори за нещата така като че ли ще се случат точно както ги излага, а всъщност това е само една позиция в преговорите. Не става дума за това дали ще получим каквото искаме ние, а с какво ще се съгласи ЕС. "Най-добрият сценарий според мен, е да се удължи двегодишния преходен период . По този начин, оставайки в съюза, няма да се налага да се решават незабавно всички тези сложни законови и институционални проблеми. Нужно е повече време за преговори", посочи проф. Лазовски.

В деня на речта, ветеранът-политик от Консервативната партия и бивш вицепремиер Майкъл Хезълтай заяви,че Великобритания никога няма да напусне ЕС и дори след години ще се присъедини към Еврозоната. Според Лазовски обаче това не може да се случи, защото общественото настроение е за напускане. Според него, няма политическа партия или движение, което да е напълно в подкрепа на оставането в ЕС.

По повод заявката на Тереза Мей, че ще следва свой модел в отношенията с ЕС, ученият коментира:

"Това чакат да чуят главният преговарящ с Лондон от страна на ЕС - Мишел Барние и останалите - какво иска Великобритания. Тук се връщаме на изходна позиция. Искаме да имаме специални отношения с ЕС, но не знаем какво точно искаме. Жалко е, че премиерът гледа само към канадското споразумение с ЕС, което е само едно от много сключени от ЕС. Има много модели. Моят личен проблем с тази реч е, че отново и отново става ясно, че ние нямаме никакви ясни идеи. Какво имаме в момента на масата за преговори - „сметката по развода“, северноирландската граница и правата на гражданите. Не е ясно колко ще внесе Великобритаиня в бюджета на ЕС, което погрешно се представя като сметка, а всъщност са финансови задължения. По северноирландската граница са нахвърляни много общи идеи, които много трудно могат да бъдат приложени, ако изобщо бъдат приети. А за правата на гражданите от ЕС пак чуваме как те са желани и могат да останат, а в същото време министерството на вътрешните работи ги депортира".

Прочетох изявление на Мишел Барние след речта, в което, по мое мнение, той е прекалено вежлив, като казва, че има някои много добри намерения от страна на Великобритания, но отново - липсват идеи. Ето защо не смятам, че преговорите следващата седмица ще доведат до някакъв пробив, добави преподавателят в университета в Уестминстър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България