Британското правителство не е успяло да обясни на младите какво е чл. 50

Над четири месеца след референдума в Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз повече от един на четири британски млади хора все още разбират малко или изобщо за Брекзит и какво означава той за страната, съобщава британският вестник The Independent, позовавайки се на наскоро проведено проучване.

Въпросът кога и как британското правителство ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор и ще започне процесът по Брекзит доминираше дневния ред на новинарския поток седмици наред след вота за напускане на ЕС. Въпреки това две пети от респондентите между 18 и 24 години все още са неспособни правилно да назоват какво точно е чл. 50 от Лисабонския договор.

Сред по-възрастните поколения информираността относно Брекзит е била по-добра според допитването, в което са анкетирани две хиляди души от всички възрастови групи.

Дори и сред всички възрастови групи обаче 53% не са могли да идентифицират министъра на финансите Филип Хамънд, който ще има за задача да преведе Обединеното кралство през икономическите сътресения, свързани с излизането на Великобритания от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа