Лондон не възнамерява да изисква визи от европейците

И британците ще пътуват свободно до ЕС

Посланиците на 27-те страни членки на Европейския съюз съгласуваха позиция за въвеждане на безвизов режим на пътуване за британските граждани след Брекзит. Това се казва в изявление на Съвета на ЕС.

"Посланиците на ЕС решиха, че след Брекзит, британските граждани, пристигащи в шенгенската зона за кратковременен престой (90 дни на всеки 180 дни), трябва да бъде имат право на безвизово пътуване", се казва в документа.

Посланиците са възложили на румънското председателство на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент, за да изпълни това решение на законодателно ниво.

Същевременно съветът подчертава, че тази мярка следва да бъде взаимна, според правилата на ЕС за безвизовите пътувания.

"Правителството на Обединеното кралство декларира, че не възнамерява да изисква визи от граждани на ЕС, пътуващи до Великобритания за кратък престой", припомнят от съвета с уточнението, че ако в бъдеще Лондон въведе визов режим, решението ще бъде преразгледано.

При регулиран Брекзит със споразумение, тези правила ще влязат в сила след преходния период, който се очаква да продължи до края на 2020 г. В случай на Брекзит без споразумение - от 29 март 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа