Мъжът, който държи заложници в супермаркет във Франция, е член на “Ислямска държава”

“Качулки” задържаха крадла на местопрестъплението

Борисов и Мариано Рахой обсъдиха приоритетите на Българското председателство и Западните Балкани (СНИМКИ)

Прокуратурата: Още преди лятото ще се вземат мерки за спокоен сезон

Въоръжени са взели заложници в супермаркет във Франция

Жълт сняг валя в Шумен (СНИМКИ)

Китайската космическа станция ще падне между 30 март и 3 април, сред възможните места е и България 

Първият мач на Григор Димитров на ATP Masters 1000 турнира в Маями пряко по Mtel Sport 1

Дело за измама с жилища в Ямбол продължило 17 години, прекратиха го по давност

Антимафиоти задържаха британец сериен педофил с фалшива самоличност в Търново

ГДБОП пресече кибератака за три милиона евро към голяма корейска фирма

Заловиха 20 000 къса контрабандни цигари

БСП: Да се постави пред Турция справедливото искане за обезщетението на тракийските българи

62,4% искат ЕРП да са държавни Смесената форма на собственост е най-приемлива за 15%

Кола се обърна по таван в Карлово, 41-годишен мъж загина

Британците ще се справят. А Евросъюзът?

Крайно време е Брюксел отново да се замисли как ще повиши благосъстоянието на хората, вместо пасивно да наблюдава как Великобритания доказва, че и сама може да постигне успех в днешния глобализиран свят

 

Който смята, че на референдума британците просто са се объркали и че истинското им желание е било да останат в ЕС, ще направи по-добре да се вслуша в онова, което казва новата министър-председателка на страната. Тереза Мей оповести, че до март догодина Великобритания щяла да внесе молбата за напускане на Общността, след което Лондон щял да тегли сурова черта, а Обединеното кралство щяло да се превърне в напълно “суверенна страна”.

ЕС да се готви за катастрофа! По навик някои в континенталната част на Европа взеха да говорят за “срив” в курса на лирата. При това той бе паднал само с един процент. Вероятно тези някои са взели желаното за реално, също както беше и преди референдума за Брекзит, когато политици и икономисти един след друг предричаха катастрофа за Великобритания. Но къде е тази катастрофа? Курсовете на акциите на Лондонската борса гонят все нови върхове. От срив в икономическата конюнктура няма и следа. Напротив – тя се развива дори чудесно.

Вместо в Брюксел да говорят за “развод” с Великобритания, би било по-добре да започнат да се подготвят за катастрофа в ЕС. Защото след британския вот, за пръв път пълноправен член на ЕС ще напусне Общността.

Втората по големина икономика в ЕС с третото по численост население, която разполага и с най-мощната военна сила, иска да напусне Общността и да докаже както на себе си, така и на Европа, че една страна може да се развива успешно и извън европейския съюз. Става дума не само за загубата на втория по големина нетен платец в ЕС. Ако британците успеят в своето начинание, примерът им несъмнено ще бъде последван и от други, тъй като в много страни неодобрението към ЕС расте. А дали британците ще успеят или не – това ще се реши в полето на икономиката. Брюксел иска да им откаже достъп до вътрешния европейски пазар, ако Лондон реши да ограничи европейското право на свободно придвижване, както Мей вече оповести.

Ясно е, че Лондон може и сам. Ако не се сключи ново търговско споразумение между Великобритания и ЕС, остават да важат правилата на Световната търговска организация. Тогава Общността би могла да въведе по-ниски мита за британските експортни стоки – подобни на тези за американските, например. Загубите за Европа от подобен ход биха били обозрими, тъй като Великобритания изнася повече за останалия свят, отколкото за европейските страни. Но поради големия търговски дефицит, митата биха засегнали ЕС по-силно, отколкото британците. А най-големият финансов център в света – Лондон – едва ли ще трябва да затвори врати вследствие от Брекзита, тъй като съревнованието за банките се решава от това къде са най-благоприятните за тях финансови регулировки.

Крайно време е Евросъюзът да започне да обсъжда как смята отново да се заеме с обещаното повишаване на благосъстоянието на европейците, вместо пасивно да наблюдава как една средно голяма държава като Великобритания доказва, че и сама успява да постигне успех в днешния глобализиран свят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Вярна статия. Обаче в Брюксел са загрижени главно как да съсипят европейските страни, да унищожат културата им, идентичността им, да разредят народите им с чужди етнически и верски елементи, за да не могат да се съпротивляват. Британците се усетиха, политиците им го знаеха и своевременно се дръпнаха чрез брекзита.

  2. За благосъстоянието на хората си в Брюксел не им пука, но за сметка на това са много угрижени за педалите и нашествениците от северна Африка и близкия Изток!

  3. След излизането на Британия от ЕС,европейците ще купуват кутии със сьомга без надписи,че е риба и поради незнанието на европейците,че сьомгата е риба износът към ЕС ще падне,А АКО НЕ ПАДНЕ,то тогава европейците са знаели винаги,че сьомгата е риба,но умните глави в Брюксел въведоха това изискване,което оскъпи пакетирането за британските предприемачи и повиши цените и за европейците.

    1. За теб може да е даденост, но за хората живеещи в бегаполиси не е. Не знам какво странно има в това (в България до скоро нямаше сьомга – освен в кутий или както се казва консерви). За пример ще дам Лондон и Втората световна война. Когато са евакуирали децата в провинцията някой от тях описвали странни същества с рога и с по няколко чифта очи, както и подобни на кучета малки дяволи на два крака. Оказало се че децата за пръв път виждали крави и кокошки. Не може да приемаш за даденост нещо и другите трябва да го знаят. Иначе не виждам как един надпис би повишил цените на сьомгата толкова драстично но, щом си такъв специалист бива да напишеш и точни цени за да ни стане ясно на нас “непросветените”. Относно европейците смятам, че и ние сме европейци също и не е необходимо да пишеш в трето число.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.