Проф. Ангелов: Вече сме на 20-о място в ЕС по заболеваемост и на второ по смъртност (ВИДЕО)

Зелените коридори за ваксинация може да продължат работа и след 9 май

Скоро всички мерки ще са само един лош спомен

Искам да започна с две много важни неща, които се случиха през последната седмица. Първото е, че България беше извадена от Института "Роберт Кох" от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас, на българите, на журналистите. Второто важно нещо бе вчера - над 31 хиляди ваксинирани за един ден. Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди васкинирани на ден през май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита.

Това каза на брифинг здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

"България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост и на второ по смъртност. По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността, посочи той.

"14 933 са изследваните проби за изминалото денонощие. 1 639 са позитивните случаи. 328 са новохоспитализираните със средна възраст 58 години. 407 831 е общият брой на заразените. В лечебни заведения има 6 156 българи, с 515 по-малко от предходния ден. 599 са настанени в интензивните структури. 2 673 са излекуваните. 344 899 е общият брой на излекуваните. 164 са починали. Знам, че това прави впечатление, искам да съобщя как е формирано това число. На 2 май са починали 69 души. На 3 май 36. На 4 май – 37. На 5 май – 22. 71 години е средната възраст на починалите. Дневната заболеваемост е 214,92 на 100 000. Дневната смъртност е 16,62“, допълни той.

„Намаляват и хоспитализираните в лечебни заведения, както и случаите в интензивните структури. По отношение на процента на заетите легла на национално ниво, 47% е заетостта на леглата за неусложнени пациенти. 51% е за интензивните легла. Тенденцията е трайна. Вече имаме спокойствие в лечебните заведения. Само в 4 области имаме повече пациенти – Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен. По отношение на засегнатите медици, от началото на пандемията до момента, общото число е 13 216, от които активните случаи са 852, 768 са на домашно лечение, 84 са в лечебните заведения, 7 са в интензивните структури“, добави той, като отчете, че за последната седмица потвърдените случаи, спрямо излекуваните е в отношение 2:1 в полза на излекуваните.

32482 дози ваксини са поставени за денонощието. В празничните дни най-много ваксинации са поставени в лечебните заведения за болнична помощ, отчете още проф. Костадин Ангелов. Предпочитана остава ваксината на "Пфайзер".

"Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди ваксинирани на ден през месец май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита", заяви здравният министър в оставка. До момента общият брой на всички поставени ваксини е 877124.

Има възможност зелените коридори за ваксинация да продължат да работят и след 9 май. "Това зависи от броя дози, с които разполагаме", уточни Ангелов.

"Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея", повтори за пореден път здравният министър в оставка. "Скоро всички мерки ще са само един лош спомен", уверен е той.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/4081631101895315

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България