Разбитата престъпна група готвела отстраняването на висши магистрати и полицаи (ВИДЕО)

Главният прокурор: Виждаме "завладяната държава"

Заплашван разследващ си е направил отвод

Гешев: Няма да позволя да се застрашава сигурността на магистрати от организираната престъпност

Списък с имена на прокурори, съдии и следователи е открит в дома на мъж, който е обвиняем за участие в престъпна група за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение. Магистратите са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, като в списъкът са уточнени и настоящите им длъжности.

Това стана ясно на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, директорът на НСлС Борислав Сарафов, директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков и ръководителят на СГП Илияна Кирилова.

На 14 септември 2022 е образувано досъдебно производство след получен секретен доклад от служби за сигурност за организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления. Впоследствие разследването е преквалифицирано за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение.

Има данни и за заплахи срещу публично лице, занимаващо се с издателство и медии. 

Привлечени са двама обвиняеми. Човекът, у когото е намерен списъкът с магистрати, е с наложена мярка подписка и е напуснал страната. Той е привлечен като обвиняем за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение. Списъкът с магистрати е открит при последващо претърсване на дома му в началото на този месец.

Вторият участник - Д. Г. е с повдигнато обвинение за притежание на наркотици с цел разпространение. Той е в ареста и предстои въззивно производство пред Софийския апелативен съд. Той е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, учасите в ОПГ с опит измама. 

По време на рзследването са отправени заплахи за живота на магистрат, който впоследствие си е направил отвод. 

"Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат сигурността и интересите на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност - те да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск, върху вътрешните им убеждения, още повече върху дами и майки. Ще видите как симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации заедно се борят срещу институциите и държавата в противоречие с интереса на хората", каза главният прокурор Иван Гешев.

"След малко ще видите как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и известни на обществото лица и организации заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз, а доказателствата по делото", подчерта Гешев.

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза Илияна Кирилова. 

При претърсването, проведено на 7-ми март, са открити кокаин и лист хартия с текст “вредители за уволнение”. Листът съдържа списък на съдии, прокурори. Това каза говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. 

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети. 

При обиските е открита и кореспонденция, в която се споменава фамилията на главния прокурор Иван Гешев, която беше представена пред медиите:

На брифинга бяха пуснати аудиозаписи от разговори с участието на обвиняемия Д.Г., с различни лица, в които, между другото, се говори и за отстраняването на висши магистрати и полицаи, сред които и главния прокурор.

По този повод Иван Гешев коментира:

"Може би виждате това, което вие медиите наричате "завладяна държава". У мен възникват много въпроси. Първият е за едни милиони и ВТБ, сътрудник в КТБ и как това кореспондира, за плащането на лобисти? Тук е въпросът, на който трябва да отговори ДАНС и се надявам да отговори дали това е така, какви действия ще предприемат?

Става въпрос, явно, за организирана атака на олигарси, мафията и кой ли още не, срещу интересите и сигурността на българските граждани. Надявам се ДАНС да даде съответните отговори. Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки, за да се установи как кореспондира със събраните данни?

Чух и още едно малко име, за мен е безспорно кой е Борислав от "Икономическа полиция“. Тези въпроси стоят и пред служебното правителство, пред което и да е правителство и пред Народното събрание, какво ще направят те, за да защитят законността? Събират 400 000 за отстраняването на висш полицейски служител. Оценен съм подобаващо, няма да говоря нас.

Теоретично питам - какво би струвал един закон за закриване на специализираните структури? Г-н Зарков трябва да отговори дали някои закони, които са антиконституционни, са писани някъде другаде и дали тези закони не са подавани на задната седалка на някой джип пред Народното събрание?

Възникват такива въпроси... По какъв начин държавата ще защити гражданите си, след като се атакуват полицаи и магистрати?

От своя страна мога да кажа, че в партньорство с МВР и всички структури, които ги интересуват интересите на хората, колегите ще си свършат работата кой, кого и колко плаща. Искам да попитам - това тайна ли е за някого, което чухте? Ние от 3 години го говорим. Искаме ли да живеем в такава държава?“, обобщи главният прокурор.

https://www.facebook.com/Press.PRB/videos/1444523819719285
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право