Проф. Костадин Ангелов: Държавата е осигурила достатъчно ваксини (ВИДЕО)

Снимка: Пламен Стоименов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов

Възстановяват плановите операции и практиките в средните и висшите училища

Наблюдаваме ръст в броя на медиците, които желаят да се ваксинират, отчете в началото на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов. Отчита се положителна тенденция от последните въведени по-строги мерки, докладва още той.

"За 7 дни 14 853 са излекуваните от Covid-19, а потвърдените 4023 - т.е. три пъти по-малко", каза министър Ангелов. 

17 от новозаразените през последното денонощие с коронавирус лица са под 19 години. Общо новите случаи са 535 при направени 7570 теста. Това означава, че положителните проби са 7% от всички изследвани. С PCR са установени 341 от инфектираните, a 194 - с бърз антигенен тест.

Ваксинирани са още 1258 души и така общият им брой стана 17 038. Днес в „Майчин дом“ започна и имунизацията с ваксината на „Модерна“.

3681 човека с Covid-19 са в лечебни заведения. 348 от които в интензивни структури. 117 са хоспитализираните медици. 

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, а на интензивните легла - 44%. 

154 човека на 100 000 е средната заболеваемост за последните 14 дни, каза още Костадин Ангелов. Това ни отрежда на 6-то място на Балканите. 

"Само заедно ще излезем победители в тази битка. Всичко това, което се случва в страната, се дължи на въведените мерки. 15 области имат заболяемост до 150 души на 100 000 население и 13 области - между 150 и 200 души. Този резултат се дължи на всички хора, които спазваха мерките и се доверяваха на медиците. Благодаря им", каза проф. Ангелов. 

"Категорично не е вярно, че в България няма достатъчно ваксини. Държавата е осигурила ваксини за всеки един, който желае да бъде ваксиниран. Затова много моля, всеки български политик да си даде ясен отговор - въпросът в пандемията и въпросът в ваксините не са въпроси, които трябва да се политизират", призова министърът на здравеопазването.

С моя заповед още от утре ще бъде възстановено част от обучението на място в средните и висшите училища. Става въпрос само за практиките, които не могат да се провеждат в електронна среда, съобщи министърът на здравеопазването. "Други мерките ще бъде възстановяването на плановете операции. С тази заповед ще въведем и задължително безплатно тестване при прием на такива пациенти, на място в лечебното заведение", добави той.

За последните 14 дни в Европейския съюз страната ни се нарежда на 9-о място по заболеваемост, съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

У нас областите с най-висока заболеваемост са Враца, Варна, Плевен, Русе, Кюстендил. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Разград, Търговище, Кърджали

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/458695822159549

Коментари

Задължително поле