Лаура Кьовеши: Ще обявя публично всеки опит за натиск върху европейски прокурор (ВИДЕО)

"Не съм на посещение в България - аз съм си вкъщи"

Всеки може да подаде сигнал на сайта на Европейската прокуратура

Европейската прокуратура не е чуждестранна институция - тя служи на европейските граждани. Това послание отправи към българските граждани европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, на пресконференция в Дома на Европа в София. "Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие", допълни Кьовеши.

"Ще изследваме престъпления с европейски средства, ако щетите са за над 10 млн. евро. Също така ще разследваме измами с ДДС и случаи на корупция. Тази палитра от престъпни действия и злоупотреби не се докладва в пълна степен. Ние ще разследваме независимо и ще работим за образуване на дела в националните съдилища", обясни в началото Кьовеши. 

"Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в рамките на ЕС. Всеки сигнал ще бъде разследван", призова тя и обясни, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти, каза Кьовеши.

По думите й, още със старта на европейската прокуратура са постъпили жалби и сигнали от граждани, от различни НПО и компании от цяла Европа. "Всички те ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване".

Тя съобщи, че следващата седмица ще бъде открита нова процедура за избор на български прокурори в Европейската прокуратура. Това е било договорено по време на срещите й с прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор Иван Гешев. Всички предложения се оценяват по вътрешни критерии на Европейската прокуратура. "Надявам се съвсем скоро да имаме ново предложение от България за тези (шест свободни - бел.ред.) позиции", каза Лаура Кьовеши.

"Не съм на посещение в България - аз съм си вкъщи, защото ние имаме представителство тук", каза Лаура Кьовеши на въпрос защо е избрала именно нашата страна за първото си посещение в държава от ЕС в качеството си на европейски главен прокурор.

Тя все пак обясни, че е избрала да посети България заради факта, че страната ни все още не е с изцяло запълнен състав от делегирани прокурори в институцията. Обясни, че те трябва да са напълно независими и да имат опит в разследването на финансови престъпения, корупция и финансови измами с ДДС. 

Лаура Кьовеши коментира още, че независимостта на делегираните прокурори е гарантирана от регламента за работа на службата, но все пак предупреди:

"Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако политик се обади на европейски делегиран прокурор, за да му казва какво да прави или не, аз лично ще направя това публично достояние".

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/4861799283847041

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България